Nyheter

I DRIFT: 30. juni overtok Evenes ansvaret for maritim overvåkning og kontroll med P-8 Poseidon-flyene, og ble dermed den eneste basen i Norge som drifter dem.

Evenes har voksesmerter etter Forsvarets inntog: – Ved samlivsbrudd må du kanskje flytte ut av kommunen

Evenes-ordfører Terje Bartholsen mener Forsvaret og staten må ta mer ansvar for kommunene der det etableres nye baser.

Publisert

Til og fra Evenes flystasjon kan innkommende og utgående fly passere kommunens høyeste fjell, Litletinden, som rager 1134 meter over havet. Plusser man på 200 til, har du innbyggertallet til Evenes kommune, plassert midt mellom Narvik og Harstad.

Har du tips til flere saker som dette?

Har du tips eller innspill til andre saker om forsvarskommuner?

Send meg en e-post på: ys@fofo.no eller ta direkte kontakt på +47 974 38 879 eller Signal.

1334 mennesker var folkeregistrert i kommunen i fjor.

Evenes-ordfører Terje Bartholsen (Ap) sier reisen fra stortingsvedtaket om å plassere kampflybasen på Evenes i 2012, til det ble avgjort, ikke har gått knirkefritt. Boliger, brannsikkerhet, vannsystemer og veikryss. Det er mange ting som skal klaffe når Forsvaret skal etablere seg i en liten kommune.

– Det har vært en krevende situasjon for oss, fordi det har vært usikkerhet rundt hele etableringa, egentlig helt fram til 2021, da Hurdalserklæringa kom. Alle aktører blir usikre på hva man skal forholde seg til. Da klarsignalet endelig kom, skulle alt skje veldig fort, og folk lurte på hvorfor ting ikke var klart, sier han og legger til:

– Dette kommer av omkampkulturen som har vært politisk, men også i Forsvaret organisatorisk, og som jeg tror er skadelig for å lykkes med beslutningene.

Ny kontraktsløsning

Forsvarsbygg har ikke bygget forsvarsboliger i kommunen, slik det ofte har blitt gjort før, men fått private kontraktører til å bygge, for så å leie av dem – i tillegg til å leie allerede eksisterende boliger. Forsvaret har i dag mellom 50 og 80 private boliger de disponerer til sine ansatte som har krav på tjenestebolig i Evenes og nabokommunen Tjeldsund.

– Forsvaret har kontrakter på korttidsleie som går mellom fem til sju år. Det er på bygg som var her fra før. Så er det langtidskontrakter på nybygg som går over 20 til 30 år, sier Bartholsen.

Det er rundt 300 forsvarsansatte som jobber i kommunen. Dette skal dobles fram til 2025, opplyser ordføreren. I og med at Forsvaret leier privat, i tillegg til at Avinor også har en økning på 30 til 40 ansatte og næringslivet ellers bygger opp, er det få hus igjen til innbyggerne i Evenes.

Forsvarets forum har kontaktet Forsvarsbygg, som foreløpig ikke har kunnet svare om Evenes på grunn av ferieavvikling.

Ved samlivsbrudd må du flytte

Forsvarets etablering fører til stort press på boligmarkedet.

– Vi har vært en fraflyttingskommune, der det ikke har vært nybygging på 30-40 år. Etableringen har kommet veldig fort, og det har blitt sånn at ved samlivsbrudd i Evenes må du kanskje flytte ut fra kommunen fordi vi ikke har flere boliger. Prisnivået drives opp og vanskeligstilte kan drives ut, sier Bartholsen.

BASE: Evenes-ordfører Terje Bartholsen (Ap) foran et P-8 Poseidon.

Han legger til at det er et luksusproblem at det kommer flere folk til kommunen, men at det å vokse raskt byr på omstillingsproblemer.

Bartholsen mener at staten, og kanskje særlig Husbanken, bør ta et større ansvar for utfordringene fordi behovene er veldig store ved oppstarten av en etablering, mens det samtidig er få ressurser å ta av.

– Lokalsamfunnet må fortsatt kunne puste uten at Forsvaret suger oksygenet ut av boligmarkedet. Vi har historisk sett hatt lave boligpriser som har gjort det vanskelig å finansiere boligbygging. Jeg tror dette kommer til å endre seg, men bankene ser mer på statistikk enn en forhåpningsfull ordfører, sier Bartholsen.

Powered by Labrador CMS