Nyheter

DESTROYER: Dekket på den russiske ubåtjageren «Viseadmiral Kulakov» i 2016. Da var fartøyet i den østlige delen av Middelhavet. Nå befinner det seg et godt stykke lenger nord.

Russland har flere militære fartøy i Barentshavet

Likevel har Russland opptrådt mindre provoserende enn tidligere øvingsår.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjonen

  • Ubåtjageren «Viseadmiral Kulakov» og andre russiske krigsskip øver i Barentshavet samtidig som Nato-øvelsen Nordic Response pågår i Nord-Norge.
  • Forsvarets forskningsinstitutt kan ikke bekrefte direkte sammenheng mellom russisk aktivitet og Nordic Response, men overvåkning av øvelsen anses som naturlig.
  • Nordic Response markerer første store Nato-øvelse med Sverige og Finland, og øvelsen er nærmere Nordflåtens baser, noe som kan øke Russlands interesse.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Mandag meldte det russiske forsvarsdepartementet at ubåtjageren «Viseadmiral Kulakov» ble sendt inn i Barentshavet. Det er en destroyer i Udaloy-klassen, og skipets hovedfunksjon er å finne ubåter. 

Dette mens storøvelsen Nordic Response pågår i Nord-Norge, med 20.000 deltakende soldater fra minst 14 land. Mest aktivitet er det på sjøen. 

– Vi kan ikke si med sikkerhet at det er direkte relatert til Nordic Response. Det kan ha vært en del av en allerede planlagt øvelse. Det er også mye aktivitet i luftrommet over Barentshavet, sier Kristian Åtland på Forsvarets forskningsinstitutt.

Han har tidligere forsket på Russlands aktiviteter rundt Nato-øvelser i Norge

Det er ikke det eneste russiske militære fartøyet i Barentshavet i skrivende stund. Destroyeren «Admiral Levtsjenko» og fregattene «Admiral Kasatonov» og «Admiral Gorsjkov» øver også i Barentshavet. 

Fregattene er Russlands nyeste krigsskip, og er utstyrt med Tsirkon-sjømålsmissiler som skal ha en rekkevidde på rundt 1000 kilometer, skriver Barents Observer

RUSSLAND-EKSPERT: Seniorforsker Kristian Åtland på Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Tettere på

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Åtland sier det ikke har blitt registrert provoserende russisk adferd rundt Nordic Response, og at det er naturlig at de holder øye med øvelsen, særlig på grunn av to ting:

Dette er første store Nato-øvelsen siden Sverige og Finland ble med i alliansen, og det at øvelsen holdes så langt nord-øst er også uvanlig. 

– Øvelsen er tettere på Nordflåtens baser på Kolahalvøya, og de er særlig interessert i det som skjer under vann. Nå er det amerikanske, britiske og franske ubåter som opererer ganske langt nord, og Russland er opptatt av å beskytte patruljeområdene til Nordflåtens strategiske ubåter - det vi gjerne omtaler som bastionforsvaret, sier Åtland. 

De har for eksempel ikke annonsert skyteøvelser, som tidligere har skjedd under norske øvelser lenger sør. 

– Det var jo tema under Trident Juncture i 2018, der det virket som at Russland aktivt prøvde på å stikke kjepper i hjulene ved å erklære et NOTAM-område i nærheten, sier Åtland.

Et NOTAM (Notice to Airmen) er et farevarsel som utstedes av et lands sivile luftfartsmyndigheter. NOTAM-meldinger inneholder detaljert informasjon om tid og sted for aktiviteter som kan medføre potensiell fare for luft- og skipstrafikken, eksempelvis en skyteøvelse i eller over internasjonalt farvann. 

Under Nordic Response bør man også være obs på russisk etterretningsvirksomhet som skjer på land. Lokale eller andre som observerer uvanlig aktivitet eller kartleggingsvirksomhet har blitt bedt om å kontakte lokalt politi, legger han til.

Ikke uvanlig

Det er imidlertid ikke uvanlig at Russland monitorerer slike øvelser, ei heller at Russland kommer med protester, som at viseutenriksminister Aleksandr Grusjko har uttalt at øvelsen er «demonstrativ og provoserende». 

– For en fem-seks år siden var det russisk aktivitet ganske langt sør i Norskehavet, helt ned til Stad. Siden starten på Russlands fullskala invasjon av Ukraina for drøyt to år siden har mye av denne russiske aktiviteten flyttet seg nordover og østover, og nærmere Kola. 

Det sier Åtland er en positiv utvikling, sett fra vår side. 

– Symbolske styrkemarkeringer i farvannene lenger sør er ikke så høyt prioritert lenger, mens kjernevåpen og å styrke bastionforsvaret står høyere på agendaen, sier han. 

AKTIVITET: Tupolev Tu-142 er et russisk maritimt overvåkningsfly som ble produsert mellom 1968 og 1994.

Det er også jevnlig flyvninger med russiske maritime overvåkningsfly av typen Tupolev Tu-142, som opererer fra Kolahalvøya for å danne seg et bilde av det som foregår på havoverflaten og under vann. 

– På overflatefartøyene har de også ofte helikopter med seg som er ute og flyr. Gjerne med dyppesonar som gjør at de kan finne ubåter, sier han.

– Viktig

Stortingets utenriks- og forsvarskomité er også på reise på Nordic Response, men lenger sør. De tar turen til Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø og til Bardufoss tirsdag og onsdag. 

Første nestleder i komiteen Åsmund Aukrust (Ap) sier at det er Forsvaret som er best skikket til å svare på hvordan man skal tolke Russlands aktivitet. 

– Men øvelsen er veldig viktig. Norge har mye erfaring i det å ha Russland som vår nabo. Det er viktig kompetanse, sier han. 

Det mente også de amerikanske soldatene Aukrust møtte tirsdag, som skal ha pekt ut viktigheten av å øve i nordisk klima, og at nærheten til Russland oppleves annerledes enn under øvelser i USA, Canada eller Frankrike, for eksempel. 

– Norge er veldig opptatt av å ha åpenhet om hva vi gjør. Vi forteller veldig åpent om øvelsene vi har og har ikke noe å skjule, sier Aukrust.

Powered by Labrador CMS