Nyheter

FORSVARSSAMARBEID: Pressemøte med Forsvarsminister Odd Roger Enoksen, der han fremmer stortingsmelding om prioriterte endringer, status og tiltak til i forsvarssektoren og oversender tilleggsavtale om forsvarssamarbeid med USA .

Vil ha amerikanske soldater på «omforente områder»

Regjeringen la fredag frem en avtale om forsvarssamarbeid mellom Norge og USA.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Avtalen legger til rette for videreutvikling av det viktige samarbeidet med USA. Dette handler først og fremst om å ivareta norsk sikkerhet og norske interesser, men er også viktig for sikkerhet i Europa, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: – USA holdt tett om test av hypersonisk missil i to uker

I pressemeldingen står det at Norge på kort varsel må være i stand til å kunne håndtere en negativ og krevende sikkerhetsutvikling. Med en slik avtale om forsvarssamarbeid mellom Norge og USA, vil det legges til rette for at USA kan yte raskere og bedre militær forsterkning av Norge.

– Det er ikke realistisk at Norge skal forsvare seg utelukkende med egne styrker. Vi er medlem i Nato og vil støtte andre Nato-land slik de vil støtte oss. Dersom vi skal forsvare hverandre i alliansen, er det viktig at USA og andre allierte kan trene, øve, forhåndslagre og på andre måter forberede forsterkning til Norge, sier forsvarsministeren i pressemeldingen.

I følge Utenriksdepartementet oversendte proposisjon til Stortinget om Samtykke til inngåelse av tilleggsavtale mellom Norge og USA om forsvarssamarbeid av 16. april 2021, står det at Forsvarsavtalen innebærer:

  • Avtalen endrer ikke norsk base- og atompolitikk, anløpsregler eller norske begrensninger på lagring av visse våpentyper på norsk territorium.
  • Avtalen inneholder et bredt spekter av regler som er viktige for den praktiske gjennomføringen av amerikansk militær aktivitet i Norge, som inn- og utreise, jurisdiksjon, skatte- og avgiftsfritak, bruk av kontraktører og velferdstjenester og infrastrukturinvesteringer.
  • Avtalen legger opp til et nært samarbeid og løpende konsultasjoner mellom norske og amerikanske myndigheter om operasjonelle og sikkerhetsmessige spørsmål.

  • Avtalen sier det ligger en forpliktelse til å følge norsk regelverk og Norges folkerettslige forpliktelser, likevel slik at USA anser at forpliktelsen kun gjelder så lenge det er forenelig med amerikanske tjenstlige behov.
  • Avtalen oppretter «omforente områder», som er viktige i videreutviklingen av forsvarssamarbeidet. Disse områdene vil være på flystasjonene på Sola, Evenes og Rygge og orlogsstasjonen på Ramsund. I fremtiden kan det opprettes flere omforente områder.

Les også: Varsler endringer i Forsvarets langtidsplan

Enoksen fortalte under en pressekonferanse fredag 8. april at de «omforente områdene» skal kunne brukes av både Norge og USA. Mindre områder vil brukes til lagring av amerikansk materiell. Det er ifølge forsvarsministeren ennå ikke avklart om det kommer til å være permanent amerikanske styrker på basen.

Powered by Labrador CMS