Nyheter:

DIPLOMAT: Arndt Freytag von Loringhoven ble i 2016 Natos første etterretningssjef.
DIPLOMAT: Arndt Freytag von Loringhoven ble i 2016 Natos første etterretningssjef.

Tidligere Nato-topp hjemsøkt av farens fortid i Nazi-Tyskland

Sår som går tilbake til krigens dager gjorde at Polen brukte tre måneder på å akseptere Tysklands nye ambassadør til landet. Ambassadørens far var Wehrmacht-offiser i Nazi-Tyskland og var adjutant i førerbunkeren i Hitlers siste måneder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Arndt Freytag von Loringhoven har fått kjenne at fedrenes synder også kan ramme barna. Farens offisersbakgrunn fra den gang nazistene styrte Tyskland gjorde at den polske regjeringen viste sterk motvilje mot å ta imot den nyutnevnte ambassadøren. Tirsdag var det 81 år siden Tyskland invaderte Polen og startet andre verdenskrig.

Forsinkelsen har bidratt til å gjøre forholdet mellom de to nabolandene anstrengt. Også andre faktorer har spilt inn, som den polske regjeringens sinne over kritikk mot president Andrzej Duda – som har bakgrunn fra regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS) – fra medier med delvis tysk eierskap.

– Sår som ikke er leget

– Det er uforståelig at den polske regjeringen ventet så lenge med å gi sin aksept. Ambassadør Freytag von Loringhoven er en erfaren diplomat som har jobbet hele sitt liv for et nært og tillitsfullt samarbeid med polen, sier Jürgen Hardt, som er utenrikspolitisk talsmann i den tyske regjeringen.

Polens viseutenriksminister Szymon Szynkowski vel Sek minner tyskerne om at «det er en helt egen følsomhet i Polen, som skyldes at forbrytelse fra andre verdenskrig er et stort sår på den polske nasjonens sinn som ikke er leget».

Arndt Freytag von Loringhoven, som nå er ambassadør, ble født elleve år etter krigens slutt. Han har tidligere vært ambassadør til Tsjekkia, nestleder for den tyske etterretningstjenesten BND og ble i 2016 Natos første etterretningssjef.

Jobbet i førerbunkeren

ADJUTANT: Baron Bernd Freytag von Loringhoven var å finne ved Hitlers side den siste måneden den tyske føreren levde.
ADJUTANT: Baron Bernd Freytag von Loringhoven var å finne ved Hitlers side den siste måneden den tyske føreren levde.

Hans far Bernd Freytag von Loringhoven var adjutant for hærens stabssjef og forberedte de daglige militære orienteringene i Adolf Hitlers bunker fra 1944 til de siste krigsdagene i slutten av april 1945, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

Mens Hitler valgte å ta sitt eget liv i førerbunkeren, sammen med elskerinnen Eva Braun, slapp Loringhoven ut med livet i behold den 29. april 1945. De sovjetiske stridsvognene sto da bare noen hundre meter unna.

Etter å ha sittet to år i britisk fangenskap, endte Loringhoven opp i forleggerbransjen i München. I 1956 ble han tatt til nåde og gitt uniform igjen, og endte som trestjerners general i det tyske forsvaret - Bundeswehr.

Loringhoven var kjent for sin knivskarpe hjerne og satt med unik historisk innsikt som han opp gjennom årene villig vekk delte med forfattere og filmskapere.

Hitlers tidligere adjutant var blant annet rådgiver under produksjonen av den kritikerroste filmen «Der Untergang», og han var også medforfatter til bestselgeren «Med Hitler i bunkeren». Han døde 27. februar 2007, 93 år gammel.

Rettelse: I den første versjonen av denne artikkelen ble Bernd Freytag von Loringhoven betegnet som «nazioffiser». Vi har presisert dette til at han var «Wehrmacht-offiser i Nazi-Tyskland» fordi han ikke var medlem av en av de nasjonalsosialistiske organisasjonene.

Powered by Labrador CMS