Nyheter:

En av flere som kjempet i Kompani Linge under andre verdenskrig.
En av flere som kjempet i Kompani Linge under andre verdenskrig.

Kompani Linge-veteran Asbjørn Fjeld er død

Han sovnet stille inn på Soltun sykehjem på Sola.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 19. Mars sovnet Asbjørn Fjeld stille inn på Soltun sykehjem på Sola, forteller sønnen til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Asbjørn var en av flere som kjempet i Kompani Linge under andre verdenskrig. Kompani Linge var en britisk militæravdeling som ble opprettet under andre verdenskrig og som bestod av norske frivillige.

Asbjørn ble født den 10. Juli 1920 i Kvinesdal, Agder. Han startet på befalskolen på ingeniørvåpenet i 1939 etter han hadde gått på gymnaset. Han var med på kampene på Østlandet frem til han måtte gi seg da tyskerne tok overhånd. Han vendte da tilbake til Kvinesdal og kom tidlig i kontakt med motstandsbevegelsen sammen med kameraten Oddvar Verås.

Asbjørn sin far, løytnant Oskar Fjeld, var en stor del av motstandsbevegelsen i Kvinesdal. Oskar ble tatt under opprullingen av Laudal-gruppen. Asbjørn og kompisen Oddvar kom seg i sikkerhet før påsken i 1944 . Senere reiste de over til Sverige når sommeren kom og bodde på «Torpet» utenfor Stockholm før de ble flydd til Scotland for opptrening.

Etter krigen fortsatte han ved å gå på krigsskolen i Oslo. Deretter var han med tre ganger i tysklandsbrigaden. Tysklandsbrigaden var den norske hærens bidrag til den allierte okkupasjonsstyrken i Tyskland etter den andre verdenskrig. Senere gikk han over fra Hæren til Luftforsvaret. Der ble han frem til han gikk av med tidlig pensjon som gruppesjef på Sola flystasjon i 1977.

Les også: Linge-arven

Powered by Labrador CMS