Nyheter

KRIGSSEILER: Nils Severin Økland blir beskrevet av sin datter som flink, modig og ansvarsfull.

Krigsseiler Nils Severin Økland er død

– Han er en hedersmann, og en helt for sine barn og barnebarn, sier datter Bjørg Elin Økland.

Publisert

Nils Severin Økland sovnet stille inn 7. november, 108 år gammel.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Bergens Tidende skrev om dødsfallet først.

Økland er tildelt Krigsmedaljen, Deltagermedaljen 9. april-8. mai 1945, Haakon VIIs 70-årsmedalje, Regjeringens minnemedalje, Convoy Cup Foundation og Camp Norway Foundation-medaljene, flere britiske utmerkelser og den franske Æreslegionen.

Krigsseileren rømte over til Shetland i 1941 under 2. verdenskrig. Der ble han utdannet skytter, og tjenestegjorde i Sjøforsvarets skytteravdeling for handelsflåten frem til krigens slutt.

Ifølge datteren hans, Bjørg Elin Økland, var Nils Severin Økland skytter om bord på ni skip og var med på om lag 50 turer i konvoifart mellom USA/Canada og Europa.

–  Han hadde sterke nerver. Han hadde god tro på at ting skulle gå bra. God tro og godt humør har han beholdt hele livet, sier hun.

Nils Severin Økland var om bord da M/T «Daghild» ble utsatt for et ubåtangrep og torpedert i Nord-Atlanteren februar 1943. Mannskapet ble reddet av den franske korvetten «Lobelia».

I 1944 var Nils Severin Økland kvartermester på D/S «Roald Amundsen» og deltok i «Operasjon Dragoon», den allierte invasjonen av Sør-Frankrike.

– Han er en hedersmann, og en helt for sine barn og barnebarn, sier Bjørg Elin Økland.

I tiden etter krigen reise Nils Severin Økland som styrmann og kaptein i 20 år til, før en krigsskade gjorde at han måtte slutte.

Sveio Kystlag ga i 2020 ut en bok om Nils Severin Øklands liv med tittelen «Aldri gi opp».

– Han var livsglad og lykkelig til siste slutt, sier datteren.

Powered by Labrador CMS