Nyheter

Mistanke om sabotasje på Andøya - nå er saken ferdig etterforsket
Før den store sikkerhetstesten oppdaget forskeren fra Forsvarets forskningsinstitutt at en kabel trolig var kuttet. Kabelen er undersøkt med mikroskop og politiet har nå konkludert.
Tidligere i høst var aktører fra hele verden samlet på Andøya i Vesterålen for å teste hvordan egne tids- og navigasjonssystemer reagerer på jamming.
Flere enheter fra Forsvaret sto på deltakerlista og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) var medarrangør.
Jamming er en del av elektromagnetisk krigføring (EK) for å hindre eller nekte en motstanders bruk av det elektromagnetiske spekteret. Eksempelvis kan det sendes ut støy eller falske signaler som forstyrrer systemer som baserer seg på globale satelittnavigasjonssystemer (GNSS).
I forbindelse med oppriggingen av et såkalt meaconing-oppsett som skulle brukes under øvelsen, oppdaget FFI-forsker Andreas Rødningsby at jammekabelen var ødelagt:
— Kabelen var ødelagt. Mye tyder på at dette ikke er et uhell, men en bevisst handling, sier FFI-forsker Rødningsby.
Politiet i Nordland er nå ferdige med å etterforske saken.
Kan ikke fastslå sabotasje
Saken har vært prioritert av politiet, da det kunne dreie seg om mulig sabotasje. Det sier Kay Rønning Nyvold, politiadvokat i Nordland politidistrikt.
Politiet har fått kabelen tilsendt og undersøkt bruddene med mikroskop.
— Vi kan ikke med sikkerhet fastslå at dette skyldes bevisst sabotasje eller om det er skade som følge av klemskader, sier Rønning Nyvold.
Politiadvokaten sier de heller ikke kan utelukke sabotasje ut fra undersøkelsene.
Politiet har også undersøkt om det var mulig å innhente videoovervåkningsmateriale fra området, noe det ikke var. Det har heller ikke vært observasjoner av folk rundt kabelen av mistenkelig art, opplyser Rønning Nyvold.
Saken er derfor henlagt på bevisets stilling.