Nyheter

LUFTHERREDØMME: Et ukrainsk jagerfly av typen SU-25 over Ukraina tidligere i år.
LUFTHERREDØMME: Et ukrainsk jagerfly av typen SU-25 over Ukraina tidligere i år.

Pentagon: Ukraina kan gå tom for viktig ammunisjon i april

Ukraina trenger store mengder ammunisjon for å forhindre at det russiske luftforsvaret endrer krigens kurs, slås det fast i en lekket Pentagon-rapport.

Publisert

Takket være smarte manøvrer fra ukrainske offiserer og dårlig militært håndverk fra russisk hold, har ikke Russland klart å ta kontroll over luftrommet i det drøye året som har gått siden invasjonen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

New York Times skriver, basert på samtaler med folk i det amerikanske embetsverket og lekkede dokumenter fra det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon, at dette kan endre seg raskt om ikke ukrainerne får inn mye ammunisjon.

Bekymringen er at Russlands mange angrep fra bakken er i ferd med å tømme de ukrainske lagrene av missiler til luftforsvarssystemene S-300 og Buk.

Les også: Norsk innovasjon kan redde liv i Ukraina

Ifølge lekkede dokumenter fra Pentagon ligger lagrene an til å være tomme 3. mai, og kanskje allerede i midten av april. Vurderingen er fra 28. februar og basert på det daværende forbruket av missiler. Justisdepartementet etterforsker lekkasjen av dokumentene.

Ifølge de lekkede dokumentene ligger grenen av det ukrainske luftforsvaret som har ansvar for å beskytte soldatene ved fronten, an til å være «fullstendig redusert» innen 23. mai. Om det stemmer, kan det åpne for at Russland omsider tør å sende jagerflyene inn i Ukraina, er vurderingen til kildene New York Times har snakket med.

Høytstående personer i Pentagon sier at det vil være en stor utfordring for Ukraina, særlig om de russiske flyene får mulighet til å angripe ukrainske stillinger og viktige artillerimål på bakken.

Powered by Labrador CMS