Nyheter

ÅPNER LOMMEBOKEN: Forsvarsminister Troels Lund Poulsen. Den danske regjeringen kjøper fabrikk for å kunne forsyne Ukraina med ammunisjon.

Den danske stat kjøper ammunisjonsfabrikk på Nordjylland

Den danske regjeringen har bestemt seg for å kjøpe tilbake en våpenfabrikk for å kunne forsyne Ukraina med ammunisjon.

Publisert Sist oppdatert

Forsvarsdepartementet i København bekrefter at det er inngått en avtale om kjøp en fabrikk i byen Elling i Frederikshavn kommune. Prisen er ikke kjent, og de nærmere betingelser knyttet til kjøpet er ikke helt fastlagt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen sier han siden mars har hatt fabrikken i kikkerten med tanke på Ukraina.

– Russlands invasjon av Ukraina, som nå pågått i mer enn halvannet år, har satt produksjonen av ammunisjon i Europa under voldsomt press. Denne kritiske situasjonen har tydeliggjort behovet for produksjon av ammunisjon i Danmark, sier forsvarsministeren i en pressemelding. 

Første skritt er altså kjøpet av fabrikken i Elling. Produksjonen av ammunisjon er av nasjonal sikkerhetsinteresse, sier Lund Poulsen.

Ammunisjonsfabrikken har siden tidlig i 2022 vært eid av lokale investorer. Inntil da hadde den stått tom siden april 2020, da produksjonen av ammunisjon ble stanset av spanske Expal etter flere år med underskudd.

Det spanske konsernet kjøpte i 2008 fabrikken av det danske forsvaret som siden 1976 hadde produsert ammunisjon i fabrikkanlegget, som teller rundt 50 bygninger på i alt 18.000 kvadratmeter.

Powered by Labrador CMS