Nyheter

ØVELSE I NORD: Årets største feltøvelse foregår fra 6.-16. mars. En CV-90 langs veien under Joint Viking i Lakselv i 2017.

Årets største militærøvelse i nord-Norge har startet

Mandag starter militærøvelsen «Joint Viking» i indre Troms. Rundt 20.000 norske og allierte soldater skal øve på å forsvare landet, under et krevende arktisk klima.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi skal sammen øke evnen til å operere i vårt tidvis krevende arktiske klima. Den kunnskapen kan bare tilegnes ved å være her i ordentlige vinterforhold. Det skaper sikkerhet for Norge og trygghet for befolkningen, sier generalløytnant Yngve Odlo.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han er sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) og skal lede den storstilte øvelsen, som har fått navnet «Joint Viking».

Feltøvelsen skjer i perioden 6.–16 mars. Det meste av landaktiviteten skjer i indre Troms, særlig langs aksen Bjerkvik–Setermoen–Bardufoss–Nordkjosbotn, opplyser forsvaret.

Les også: Babyboom på Befalsskolen

Knyttet sammen

I tillegg blir det mye øvingsvirksomhet på sjøen og i luften.

– Rundt 20.000 norske og allierte soldater trener sammen under Joint Viking. Dette tallet omfatter også den pågående britiske marineøvelsen Joint Warrior, som finner sted utenfor norskekysten. Joint Warrior er tett knyttet sammen med Joint Viking. Det samme er også den pågående heimevernsøvelsen Jøssing i Agder og Rogaland, opplyser forsvaret.

Et viktig bakteppe for øvelsene er krigen i Ukraina.

– Europa står i en krevende sikkerhetssituasjon. Krigen i Ukraina har vist oss at god beredskap ikke er noe man kan ta for gitt. Beredskap er ferskvare, og må vedlikeholdes, sier Odlo.

Kronprins Haakon har varslet at han drar til Bardufoss tirsdag for å møte noen av soldatene som er med på øvelsen.

Restriksjoner på fly og droner

På grunn av øvelsen blir det innført restriksjoner for fly og droner i store deler av luftrommet over Nord-Norge og Trøndelag.

Restriksjonene gjelder til og med 17. mas.

– I denne perioden innføres restriksjonsområder for private, sivile flyginger og bruk av ubemannede luftfartøy (som droner). Dette gjøres for å ivareta flysikkerheten, skriver Forsvaret.

Powered by Labrador CMS