Nyheter:

VETERANMONUMENT: Dette er det nye veteranmonumentet på Akershus festning.

Avdukingen av veteranmonument utsatt

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen forklarte viktigheten av veteranmonumentet for et år siden. Nå står det klart.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Veteranmonumentet er ferdigstilt på Akershus festning. Det består blant annet av en bauta av stein med en verselinje fra nasjonalsangen, en bronsetavle med navn på omkomne fra internasjonale operasjoner og den «evige flamme», som er en fakkel på toppen av en bronsesøyle.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

For et år siden sto Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen med Forsvarets Forum og viste frem hvordan det planlagte veteranmonumentet skulle se ut. Det gjorde han sammen med daværende prosjektleder Kai Jellum i Forsvarsbygg.

Bakke-Jensen forklarte at hensikten var å gjøre noe for soldatene som har bidratt i internasjonale operasjoner.

– Det er viktig å gjøre noe symbolsk og symboltungt for veteranpolitikken, sa han.

VISTE FREM PLANENE: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen viser frem planen for monumentet, sammen med daværende prosjektleder, Kai Jellum.

At andre interessenter – som veteranorganisasjoner – fikk komme med innspill til utformingen av monumentet var også viktig, mente Bakke-Jensen.

– Veteranorganisasjonene var en av pådriverne for å ha «den evige flamme». Det er et tungt internasjonalt symbol, og de var tydelig på at vi måtte fram de vi har mistet underveis.

Bakke-Jensen presiserte at monumentet «skal» være ferdig til 8. mai 2021 til avduking. Nå står det klart på Akershus festning – men avdukingen lar vente på seg.

Les mer om årets markering av frigjøringsdagen: Slik blir 8.mai

Utsatt

Koronasituasjonen har skapt begrensninger for markeringen av frigjøringsdagen. Avdukingen av veteranmonumentet blir utsatt som en konsekvens av dette, bekrefter seniorrådgiver Marita Hundershagen i Forsvarsdepartementet.

– På grunn smittesituasjonen vil det kun bli en begrenset markering med inntil ti personer på Akershus festning i år. Vi har derfor utsatt avdukingen av veteranmonumentet, skriver hun til Forsvarets Forum.

FALNE SOLDATER: Minnetavlen er innskrevet med navnene til norske soldater som har mistet sitt liv i internasjonale operasjoner etter andre verdenskrig.

Prosjektet er likevel ferdig. Frode Oppheim, som overtok som prosjektleder ved årsskiftet, forklarer at prosjektet har gått etter planen og at monumentet er overlevert.

– Monumentet ble som det var planlagt, så vi kan konkludere med at det gikk fint.

Prosjektet ble godkjent med en kostnadsramme på 15 millioner kroner. Endringer fra det opprinnelige konseptet gjør at sluttkostnaden er forventet å bli på rundt 16 millioner kroner, forklarer Opheim.

Endringen han viser til er at det ble innvilget et ønske om å ha den «evige flamme» med i monumentet.

– Viktig initiativ

SYMBOLTUNGT: «Også vi, når det blir krevet» står innskrevet i bautaen.

Bjørn Robert Dahl, generalsekretær i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner, NVIO, roser inititativet og påpeker viktigheten av monumentet i en mail til Forsvarets Forum.

– Et veteranmonument er et viktig initiativ for å anerkjenne det personellet som har satt et politisk oppdrag foran seg selv og sine. Det viser også respekt til de som ga sitt liv under utøvelse av tjenesten.

Han meddeler at de så langt har fått utelukkende positive tilbakemeldinger fra sine medlemmer. Mange av dem har fått sett en video av monumentet, som NVIO sendte ut.

– Vi ser fram til den dagen vi kan fylle Akershus festning og bli med på den offisielle avdukingen av minnesmerket, skriver Dahl.

Les mer om frigjøringsdagen: Kongen deltar ikke på markering av 8. mai

Powered by Labrador CMS