Nyheter:

8. MAI: På grunn av koronapandemien vil også årets feiring av frigjørings- og veterandagen holdes til et minimum.

Slik blir gjennomføringen av 8. mai

Akershus festning vil kun gjennomføre flaggheising, kransenedleggelse og salutt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Frigjørings- og veterandagen 8. mai er vanligvis preget av markeringer der folk samles for å minnes krigsårene og feire at freden kom. Dagen benyttes til å trekke fram veteranenes innsats og dekorere personer.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I fjor var det en minimumsmarkering som følger av koronapandemien. Slik blir det også i år.

I et dokument Forsvarets forum har fått innsyn i står det følgende om årets gjennomføring av 8. mai på Akershus festning:

Klokken 08.00: Flaggheising.

Klokken 10.00: Markering ved «Orlogsgasten». Sjømilitære Samfund Oslo gjennomfører en minnemarkering ved minnesmerke over falne sjømenn, på Normandie-plassen.

Klokken 10.30: Markering ved minnesmerke over norske patrioter som ble henrettet på Akershus under krigen 1940-45iht. «Dreiebok Retterstedet». Leder for Utenriks- og forsvarskomité vil legge ned krans.

Klokken 11.30: Oslo Forsvarsforening gjennomfører en minnesmarkering for Max Manus. En representant for VFMJK holder tale og legger ned krans ved minnesmerket.

Klokken 11.15: Minnehøytidelighet med kransenedleggelse i Minnelunden iht. «Dreiebok Minelunden». Stortingsrepresentant legger ned krans.

Klokken 11.58: Ankomst H.K.H. Kronprinsen

Klokken 11.59: Overflyvning av Luftforsvaret.

Klokken 12.00: Salutt, 21 skudd.

Klokken 12.01: Markering ved Nasjonalmonumentet for krigens ofre. H.K.H. Kronprinsen legger ned krans.

På grunn av smitteverntiltak vil det være stengt for publikum på Akershus festning denne dagen.

Digital markering

– Vi har lagt et annerledes år bak oss, men utfordres av at vi fortsatt ikke kan returnere til normalen helt ennå. I 2020 satte koronapandemien grenser for markeringen av frigjørings- og veterandagen. Slik er det dessverre også i år, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en pressemelding på regjeringens sider.

– Når vi ikke kan markere dagen slik vi skulle ha ønsket, er det enda viktigere å nå ut med budskapet om at vi anerkjenner og er takknemlige for alt våre veteraner har betydd og betyr for oss som et fritt folk.

En rekke forhåndsproduserte innslag skal inngå i en samlet digital produksjon, som vil bli strømmet på regjeringen sine nettsider.

Digital konsert

Den årlige veterankonferansen arrangert av Forsvaret, skal i år avholde en digital konsert for å hedre kvinner og menn som har tjenestegjort, og stadig tjenestegjør i operasjoner i inn og utland.

Konserten er forhåndsinnspilt av Hærens musikkorps i Harstad, og vil legge vekt på veteraner fra operasjoner fra andre verdenskrig og helt frem til i dag.

Det skal blant annet spilles kjente sanger som «Stairway to Heaven» og «He ain't Heavy, He's my Brother».

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Kong Harald skulle delta på markeringen, og legge ned krans ved Nasjonalmonumentet. Det riktige er at Kronprinsen skal delta på markeringen, og legge ned krans. Saken ble oppdatert 7.5.2021 kl. 13.30.

Les også: Forsvarsministeren om ubåtanløp i Tromsø:– Vi styrker beredskapen

Powered by Labrador CMS