Nyheter

VERNEVERDIG: Taket på bygget må restaureres etter brannen i begynnelsen av februar i år.

Mistenkt etter brann: – Mener vi har gjort det vi skal gjøre

Festningen restaurant fulgte de anbefalte serviceintervallene før brannen i vinter, hevder firmaet som driver spisestedet.

Publisert Sist oppdatert

Politet etterforsker årsaken til brannen i februar på det verneverdige bygget Festningen Restaurant i Oslo. To virksomheter er mistenkt i saken. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

En av dem er Fursetgruppen, som eier restauranten. 

Administrerende direktør Gjøran Sæther sier han ikke har fått bekreftet av politiet at Fursetgruppen har status som mistenkt. Sæther sier han ikke kan kommentere konkret før saken er ferdig etterforska. 

– Jeg synes det er litt rart at politiet går ut med at det trolig skyldes mangelfull vedlikehold og feilkonstruksjon av ventilasjonsanlegget. Nå må vi bare vente til saken er konkludert, sier Sæther til Forsvarets forum tirsdag.

Etterforskningen skal nå være i en sluttfase, opplyser politiadvokat Eric Lindset på e-post til Forsvarets forum. 

– Etterforskningen søker etter om ansvar kan rettes mot noen av disse eller eventuelt andre for mangelfullt vedlikehold og feilkonstruksjon. Mistenkt er både restauratørvirksomheten og selskapet som har bygd, samt vedlikeholdt bygget, skriver han.

Politiet vil ikke gi ut videre opplysninger om virksomhetene som har mistenkt-status i saken. 

Full service

Fursetgruppen driver 23 restauranter i Oslo, inkludert Festningen Restaurant, som ble totalskadd i brann i februar. 

I helga sa politiadvokat Eric Lindset til Avisa Oslo at brannen trolig skyldes dårlig vedlikehold og konstruksjonsfeil i ventilasjonsanlegget.

– Vi har outsourcet alt som handler om vedlikehold av ventilasjonsanlegget til et firma, og vi har fulgt de anbefalte serviceintervallene med fett og renhold. En uke før brannen hadde vi full service på ventilasjonsanlegget, så vi mener at vi har gjort det vi skal gjøre, sier Sæther.

Vil åpne til sommeren

Han legger til at de har beholdt alle de ansatte, og sier de ønsker å komme tilbake på jobb i restauranten. 

23 RESTAURANTER: Gjøran Sæther, administrerende direktør i Fursetgruppen.

– Nå gjenstår det at Forsvarsbygg og Fauna Eiendom prosjekterer bygget, og så håper jeg at vi får åpnet neste sommer. Det jobber vi veldig for. Ingen ønsker at det skal ta lengre tid enn det trenger.

Det er Forsvarsbygg som er gårdeier, og som må rekonstruere taket og få godkjennelse fra Riksantikvaren før restauranten kan gjenåpnes. Fauna eiendom leier gården av Forsvarsbygg, og fremleier til Fursetgruppen. 

Ikke mistenkt

Forsvarsbygg har ikke status som mistenkt i saken, skriver regionleder Ove Haukåssveen i en e-post til Forsvarets forum. 

– Det er leietaker som har prosjektert og installert avtrekk og ventilasjon. Daglig ettersyn er også leietaker sitt ansvar. Leietaker gjennomførte all prosjektering og rehabilitering av det innvendige arbeidet, inkludert noe utvendig, skriver Haukåssveen videre. 

Hvor mye det vil koste å fikse opp det verneverdige bygget vites ikke før prosekteringa er ferdigstilt. 

– Det gjennomføres nå prosjektering av gjenoppbyggingen/byggearbeidet. I dette ligger også en søknadsprosess overfor myndighetene og endelig avklaring av finansiering, samt hvem som skal ta hvilke kostnader. Deretter vil det skje en utlysning og gjennomføring av byggearbeidet, skriver Haukåssveen.

Powered by Labrador CMS