Nyheter

HISTORISK SØK: Danske dykkere deltar i letingen etter det 500 år gamle orlogsskipet «Maria».

Historisk vrakjakt i Agder:
Leter etter 500 år gammelt krigsskip

Nordens største vrakjakt pågår utenfor Farsund. De leter etter orlogsskipet «Maria» fra 1531.

Publisert Sist oppdatert

Jakten på orlogsskipet «Maria» foregår i samarbeid mellom militære myndigheter, vitenskapelige institusjoner og arkeologiske myndigheter i både Norge, Danmark og Nederland. Det skriver det danske forsvaret i en pressemelding. Lister24 omtalte saken først.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den danske mineryddingsenheten MCM Danmark og det danske sjøforsvarets dykkertjeneste bidrar i søket, blant annet med hjelp av undervannsdroner som bruker sonarteknologi for å kartlegge hva som ligger på havbunnen. I tillegg bidrar det danske patruljefartøyet HDMS «Thetis».

Bak vrakjakten står Epoke, en norsk og dansk arbeidsgruppe bestående av rundt tolv personer. Prosjektet har foregått i over ett år, men først nå blitt offentlig kjent ettersom letingen er i gang i stor skala.

Starten på verdens eldste sjøforsvar

«Maria» og søsterskipet «Engelen» var de første orlogsskipene i den dansk-norske marine og dermed starten på verdens eldste sjøforsvar.

I 1523 måtte Christian 2. motvillig forlate København og seile i eksil til Holland. I 1531 satte han kursen nordover med en større flotilje.

Målet var å gjenerobre Danmark og Sverige, for så å kalle alt Skandinavia. Da han mistet viktige ressurser utenfor Lista, tok historien en annen vending.

EKSIL: Christian 2. tapte kronen til sin onkel etter farens død. I 1523 seilte han i eksil til Holland.

Det endelige punktumet for Kalmarunionen

Hvis skipene hadde kommet trygt fram, er det mulig at Christian 2. senere ville ha erobret København, styrtet kong Frederik I og at Kalmarunionen ville ha fortsatt.

– Det endelige punktumet for Kalmarunionens oppløsning mener vi ligger på Lista, sier en av initiativtakerne, Håkon Reinertsen, til avisen.

Hvis vrakjakten ender opp med å finne ugjendrivelige bevis på forlis utenfor Lista, må med andre ord historien kanskje skrives om.

Powered by Labrador CMS