Nyheter

PANELET: Brigader Frode Kristoffersen, forsker og leder ved PRIOs Midtøsten-senter Kristian Berg Harpviken, seniorrådgiver Marit Rye-Ramberg ved Forsvarets høgskole og tidligere Nato-ambassadør og FNs spesialutsending til Afghanistan Kai Eide diskuterte Afghanistan under Arendalsuka. Ordstyrer var nyhetsredaktør Andrea Rognstrand i Forsvarets forum.
PANELET: Brigader Frode Kristoffersen, forsker og leder ved PRIOs Midtøsten-senter Kristian Berg Harpviken, seniorrådgiver Marit Rye-Ramberg ved Forsvarets høgskole og tidligere Nato-ambassadør og FNs spesialutsending til Afghanistan Kai Eide diskuterte Afghanistan under Arendalsuka. Ordstyrer var nyhetsredaktør Andrea Rognstrand i Forsvarets forum.

Eksperter overrasket over Afghanistan-svar

Nærmere halvparten svarte at de syns Norge igjen bør delta i Nato-operasjoner utenfor Natos nærområder i en meningsmåling. - Sjokkerende, sier to av Norges fremste Afghanistan-kjennere.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er jo et helt sjokkerende tall. Det er veldig overraskende. Det er nesten sånn at man lurer på om det har skjedd noe rart her, sa forsker og leder for Midtøsten-senteret ved Prio, Kristian Berg Harpviken, under Arendalsuka torsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Under diskusjonen «Exit Afghanistan», som Forsvaret forum arrangerte sammen med Utsyn, ble han forelagt resultatene fra en meningsmåling Kantar har gjennomført for Forsvarets forum.

- Lenge siden svarresultater har overrasket meg så mye

Se hele diskusjonen på video her.

49 prosent svarte ja på spørsmålet «synes du at Norge bør delta i Nato-operasjoner utenfor Natos nærområder igjen?». 23 prosent har svart nei, mens 28 prosent har svart at de ikke vet.

Den landsrepresentative undersøkelsen er besvart av 1012 respondenter.

Den ble gjennomført 4. til 10. august 2021, kort tid før Taliban inntok Kabul og overtok makten i Afghanistan.

Undersøkelsen har en feilmargin på +/- 3 prosentpoeng.

– Jeg leser jo mye meningsmålinger og det er lenge siden svarresultater har overrasket meg så mye som dette. Jeg ville nok trodd at vi lå maksimalt på 50/50, kanskje til og med på en større andel som ville være skeptisk. Men da må jeg ta høyde for at det er jeg som tar feil og ikke meningsmålingen. Så det var veldig interessant, sa Harpviken, og fortsatte:

– Kanskje, kanskje er det også fordi representantene kanskje har tatt innover seg det som jeg var inne på i stad, at nettopp det å delta i militære operasjoner utenfor nærområdene i dag, det er ikke Afghanistan. Det er det vi har sett i Mali, Syria og andre steder. Det er noe helt annet.

Skepsis fra norsk side

I panelet satt også brigader Frode Kristoffersen, Marit Rye-Ramberg ved Forsvarets høgskole og Kai Eide, som er tidligere Nato-ambassadør og FNs spesialutsending i Afghanistan. Han reagerte også på den store oppslutningen i meningsmålingen.

– Jeg var like sjokkert over de tallene som Kristian (Harpviken, red. anm) var. Jeg ville tro at Irak – Nato hadde også bidrag i Irak– Libya og Afghanistan, at det hadde skremt folk, sa han fra scenen i Arendal.

– Jeg har vært med på denne debatten om «out of area»-oppdrag siden 80-tallet. Vi har alltid fra norsk side vært skeptisk, men vi ble jo selvfølgelig «overruled» ganske kraftig, og det på mye, sa han, og avsluttet:

- Jeg må si, at jeg håper aldri det gjentar seg. Og dette vi ser nå gjentar seg forhåpentligvis ikke.

Powered by Labrador CMS