Nyheter

KREVENDE: Evakueringen av nordmenn fra Afghanistan er svært krevende og tar tid, ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Det første norske flyet på vei fra Kabul med evakuerte norske borgere

Det første norske flyet med evakuerte norske statsborgere lettet sent torsdag kveld fra flyplassen i Kabul i Afghanistan. Samtidig fortsetter evakueringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er glad for at vårt første fly nå har reist ut av Kabul. Om bord er norske borgere, noen familiemedlemmer til våre lokalt ansatte afghanere og noen andre europeiske borgere, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Flyet skal etter planen lande i Tbilisi i Georgia før det ankommer til Norge. Fredag formiddag skal det etter planen lande i Norge, opplyser Forsvarets operative hovedkvarter til NRK.

– Vi fortsetter vårt intensive arbeid for å få evakuert våre lokalt ansatte afghanere og deres familier, samt norske borgere og personer med opphold i Norge. Arbeidet er krevende, og detkan ta tid, sier Eriksen Søreide.

Stadig flere blir evakuert

Onsdag opplyste UD at fem utstasjonerte ved Norges ambassade i Kabul var evakuert hjem til Norge. Det samme var ni personer fra Forsvarets sanitet.

– Jeg har nettopp møtt dem. De er slitne, men ved godt mot og i god behold. De skal nå få oppfølging og hvile, sa Eriksen Søreide.

– De har hatt en lang reise og dramatiske opplevelser, sa hun.

Disse personene ble evakuert hjem via det danske forsvaret. Flyet som nå er vei fra Kabul, er altså det første norske flyet som evakuerer nordmenn fra Afghanistan i kjølvannet av den kaotiske situasjonen.

Ber folk om å registrere seg

Norske myndigheter har ikke noen bekreftede tall hvor mange norske borgere som befinner seg i Afghanistan.

Derfor oppfordrer utenriksministeren alle norske borgere som befinner seg i Afghanistan, til å registrere seg reiseregistrering.no.

– Registreringen er frivillig, men det er et avgjørende verktøy for oss som gir oss oversikt over hvor mange norske borgeresom er i Afghanistan, sier hun.

Døgnbemannet hjelp

For å styrke arbeidet med evakueringen, har ambassadør Ole Andreas Lindemann blitt sendt ned til Afghanistan for å hjelpe til med arbeidet.

Statsråden har også minnet om at den norske ambassaden i Kabul ikke kan gi vanlig konsulær bistand så lenge den er stengt. Henvendelser til ambassaden sendes automatisk videre til UDs operative sentral i Oslo, som nå er døgnbemannet alle dager og skal svare telefoner og eposter.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen bekreftet tidligere denne uka at alt norsk ambassadepersonell fra Kabul er evakuert.

Powered by Labrador CMS