Nyheter

Her lander DAT-flyet med evakuerte fra Afghanistan på Københavns lufthavn Kastrup, onsdag morgen. Flyet hadde 14 evakuerte nordmenn og en person med lovlig opphold i Danmark om bord.

14 evakuerte nordmenn på vei med dansk fly

14 nordmenn og en utenlandsk statsborger med lovlig opphold i Danmark er evakuert fra Afghanistan og på vei med et dansk fly til København.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det meldte NTB natt til onsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ingen dansker er om bord evakueringsflyet, ifølge utenriksdepartementet i Danmark.

Flyet tok av fra Islamabad i Pakistan ved 21-tiden tirsdag kveld norsk tid med de 15 personene om bord. Pakistan bistår Danmark i evakueringen av danske borgere fra Afghanistan, samt lokale afghanere som har arbeidet for Danmark.

Islamabad fungerer derfor som en base for evakuering av danske borgere fra Afghanistan, og evakuerte flys dermed først fra Kabul til Islamabad, og derfra videre til København.

Dansk UD opplyser at avtalen om å leie flyet var i ferd med å utløpe og at det var derfor det måtte fly fra Islamabad med så få personer om bord.

Evakueringer

Tidligere tirsdag landet et dansk militærfly i Kabul med danske diplomater om bord. De skal arbeide flyplassen.

Les også: Afghansk tolk: Sikkerhet var ikke årsak til asylavslag for renholdere

Danmark skal, i tillegg til å evakuere ansatte som har vært den danske ambassaden i Kabul og deres familier, også evakuere rundt 45 lokalt ansatte og deres familier.

Ifølge Pakistans utenriksminister Shah Mahmood Quershi er Pakistan tilrettelegger for evakuering av 431 afghanere vegne av Danmark. Danske myndigheter har ikke bekreftet hvor mange som skal evakueres totalt.

Flere fly

Tirsdag landet to fly fra SAS i Islamabad. SAS har ikke villet opplyse om selskapet deltar i evakueringen.

Mandag landet et fly fra danske DAT i Islamabad. Selskapet har overfor dansk TV2 ikke villet opplyse hvorfor flyet var blitt sendt dit.

Les også: Taliban: – Ønsker ikke at kvinner blir ofre

Men sporingstjenesten Flightradar24, som overvåker flytrafikk, kunne man se at DATs fly fløy fra Islamabad tirsdag med kurs for Tbilisi i Georgia.

Dansk UD har ikke villet bekrefte at det er DAT-flyet som tirsdag kveld var vei til København.

Powered by Labrador CMS