Nyheter

EROBRING: Talibans erobring av flere distrikt får afghanske soldater til å flykte til Tadsjikistan.
EROBRING: Talibans erobring av flere distrikt får afghanske soldater til å flykte til Tadsjikistan.

Taliban tvinger flere afghanske soldater til å flykte til Tadsjikistan

Enda en gruppe bestående av afghanske regjeringssoldater har flyktet over grensa til Tadsjikistan som følger av Talibans offensive press i den nordlige delen av Afghanistan.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tadsjikistans grensekontroll opplyser om at 17 afghanske soldater skal ha flyktet inn i landet den 27. juni, etter at Taliban angrep et grensepost i byen Chukchuk, i Kaldor-distriktet i Balkh-provinsen. Det rapporterte Tadsjikistans statseide medier.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«De tadsjikiske grensevaktene, ledet av prinsippene om humanisme og godt naboskap, tillot det afghanske militæret, som brøt seg forbi statsgrensen, å komme fritt inn på deres territorium», melder det statlige mediet Khovar.

Tar kontroll

Taliban skal i løpet av de siste ukene ha tatt kontroll over flere distrikter fra afghanske regjeringsstyrker. Dette som følger av at USA-ledede internasjonale styrker har trukket seg ut av landet før en selvpålagt frist innen 11. september.

Les også: Jobbet for Norge – nå frykter han for livet

En politisjef opplyste til Radio Free Europe at mer enn 50 medlemmer av landets sikkerhetsstyrker skal ha blitt fanget av Taliban den 27. juni. Hendelsen skal ha funnet sted i provinsen Maidan Wardak, i nærheten av Kabul.

I løpet av de siste ukene har Taliban tatt over kontrollen ved hovedgrenseovergangen mellom Afghanistan og Tadsjikistan. De skal ha presset en offensiv mot de nordlige byene Kunduz og Mazar-e Sharif.

Som følger av Talibans kontroll av grenseovergangen, flyktet 134 afghanske soldater til Tadsjikistan. Usbekistan sier at 53 afghanske tropper og militssoldater også flyktet inn i landet den 23. juni.

Forbereder seg på flyktningsstrøm

Utviklingen i det nordlige Afghanistan har forårsaket alarm i grensestatene Tadsjikistan, Usbekistan og Turkmenistan. Tadsjikiske myndigheter sier at de forbereder seg på en mulig tilstrømning av flyktninger, mens Usbekistan forrige uke kunngjorde militære øvelser langs grensen.

FNs spesialutsending i Afghanistan, Deborah Lyons, sa forrige uke at Taliban har kontroll over mer enn 50 av landets 370 distrikter siden mai. Lyons advarte om at økt konflikt «betyr økt usikkerhet for mange andre land, nær og fjern».

Les også: «Taliban har lagt en mine utenfor huset mitt»

Den afghanske regjeringen kalte imidlertid distriktenes fall et taktisk retrett, og sa at den hadde gjenerobret mer enn ti distrikter fra opprørerne de siste dagene.

USAs president, Joe Biden fortalte den afghanske presidenten Ashraf Ghani og Abdullah Abdullah, lederen for det afghanske høyrådet for nasjonal forsoning, i Det hvite hus 25. juni at «vi kommer til å holde oss til deg og vi skal gjøre vårt beste for å sørge for at du har verktøyene du trenger.»

Men «afghanere blir nødt til å bestemme sin fremtid,» la han til.

Denne artikkelen ble først publisert hos RFE.

Oversatt til norsk av Andrea Vasholmen Mostue.

Powered by Labrador CMS