Nyheter

I BRUSSEL: Jens Stoltenberg under pressekonferansen i Natos hovedkvarter i Brussel.
I BRUSSEL: Jens Stoltenberg under pressekonferansen i Natos hovedkvarter i Brussel.

Stoltenberg: Ikke slutt på Nato-operasjoner utenfor alliansen

Erfaringene fra Afghanistan har ikke skremt Nato fra å engasjere seg i utlandet i fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– De som har skjedd i Afghanistan de siste ukene er hjerteskjærende og smertefullt og se på, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under en pressekonferanse i Brussel onsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Stoltenberg møtte journalister i forkant av Natos forsvarsministermøte 21. og 22. oktober.

Erfaringene fra Afghanistan står naturlig nok høyt på programmet. Stoltenberg understreker at Nato hadde sett på Talibans tilbakekomst som et scenario når Nato trakk seg ut, men at alliansen ikke hadde regnet med at det ville skje så raskt.

Les også: Varsler ny krig i Afghanistan

Erfaringen fra Afghanistan gjør ikke at Stoltenberg vil utelukke fremtidige operasjoner utenfor Natos egne landområder. Det vil være feil å konkludere med, mener Nato-sjefen.

– En refleksjon jeg har, og jeg tror at de allierte vil være enige, er at det fremhever risikoen ved å engasjere seg i store operasjoner utenfor Natos territorier. Men lærdommen kan ikke være at vi aldri skal delta. Jeg mener at det er helt klart at bruken av militærmakt av Nato, og Nato har også vært del av koalisjonen for å bekjempe IS i Irak og Syria, det var riktig, sa generalsekretæren.

Sto samlet

På spørsmål om hvordan han ser på uenigheter i alliansen, understreket Stoltenberg at USAs forsvarsminister Lloyd Austin og de andre forsvarsministeren i Nato stilte seg bak avgjørelsen om å trekke seg ut av Afghanistan.

– Når det gjelder Afghanistan, synes jeg at det er viktig å huske at vi diskuterte dette med Austin, med alle forsvarsministerne, ved flere anledninger. Vi hadde tre ministermøter og mange ambassadør-møter og komitémøter, der vi diskuterte veien videre i Afghanistan, før vi tok den svært vanskelige avgjørelsen om å avslutte den militære operasjonen der, sa Stoltenberg.

Les også: «Foad» kom ikke med da Norge evakuerte personell fra Afghanistan. Nå lever han i skjul, langt fra hjembyen sin

– Men da vi tok beslutningen, så vi klart farene, faren for at Taliban kom tilbake, men vi visste også at alternativet, å bli værende og risikere mer vold, flere kamper og også trolig behovet for å øke antall Nato-soldater i Afghanistan, og derfor tok vi sammen beslutningen om å avslutte misjonen.

Egne territorier

Stoltenberg la også vekt på at det har vært et skifte i Nato de senere årene, der medlemslandene har styrket sitt samlede forsvar for å beskytte Nato-landenes territoriene.

– For ikke mange år siden, da jeg kom inn i 2014, var de største operasjonene vi hadde utenfor Natos territorier. Vi hadde titusener av soldater i kampoperasjoner utenfor Natos territorier. Nå har vi trappet dette ned. Også før vi avsluttet operasjonen i Afghanistan, hadde vi gradvis trappet ned på Nato-styrker utenfor våre territorier, men samtidig har vi deployert styrker i den østlige delen av alliansen, investert i nye kapabiliteter og modernisert Natos kommandostruktur, uttalte Natos generalsekretær på pressekonferansen.

Powered by Labrador CMS