Nyheter:

AFGHANISTAN: USA trekker sine soldater ut av Afghanistan innen 11. september, ifølge en rekke medier.

Nato ventes å trekke seg ut av Afghanistan sammen med USA

– Vi sier alltid: Vi går inn sammen, vi går ut sammen.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

President Joe Biden vil onsdag kveld kunngjøre at amerikanske styrker skal trekkes ut av Afghanistan innen 11. september, ifølge en rekke medier.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi har hele tiden sagt at Norge gikk inn i Afghanistan sammen med våre allierte, og at vi vil trekke oss ut sammen, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en kommentar til NTB da nyheten ble kjent i USA tirsdag.

Hun og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen deltar på et møte blant Natos utenriksministre og forsvarsministre senere onsdag.

– Vi har god dialog med USA om denne saken, men det er ikke naturlig for oss å kommentere ytterligere før etter møtet, sier hun.

Signaler fra Tyskland

Lignende toner kommer fra Tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer. Hun sier til kringkasteren ARD at hun antar at Nato-møtet vil munne ut i en beslutning om en ryddig tilbaketrekning.

– Vi sier alltid: Vi går inn sammen, vi går ut sammen.

Onsdag formiddag opplyste regjeringen i Berlin at utenriksministrene i USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland skal ha egne samtaler om Afghanistan.

Også Storbritannia forbereder seg angivelig på å trekke sine rundt 750 soldater ut av Afghanistan innen september, opplyser ikke navngitte tjenestemenn til avisen The Times.

– Vi jobber tett med USA, Nato-allierte og partnere for å sikre et trygt og stabilt Afghanistan, sier en talsperson for britiske myndigheter til nyhetsbyrået AFP når de blir bedt om å kommentere opplysningene i den britiske avisen.

Symbolsk dato

Bidens forgjenger Donald Trump inngikk i februar i fjor en avtale med Taliban og lovet amerikansk tilbaketrekning fra Afghanistan innen 1. mai.

Den tidsfristen akter ikke Biden å rette seg etter, men kommer onsdag ifølge Washington Post til å kunngjøre tilbaketrekning innen 11. september.

Datoen er symbolsk og sammenfaller med 20-årsdagen for terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

Bekrefter

Høytstående amerikanske tjenestemenn bekrefter opplysningen overfor nyhetsbyråene AP, DPA og AFP.

– Biden har konkludert med at USA vil sluttføre tilbaketrekningen – vil trekke ut styrkene fra Afghanistan – før 11. september, sier en anonym tjenestemann til AFP.

Det hvite hus har ikke offisielt bekreftet dette, men opplyser at Biden skal holde en tale om amerikansk tilbaketrekning onsdag.

USA hadde på det meste over 100.000 soldater i Afghanistan, men det er nå bare rundt 2.500 tilbake.

Andre Nato-land har rundt 7.000 stasjonert i landet, blant dem Norge, som har i underkant av 100 spesial- og sanitetssoldater der.

Nato-møte

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har onsdag innkalt utenriks- og forsvarsministrene i alliansen til et ekstraordinært digitalt møte. Det ventes at Afghanistan blir et av temaene.

Møtet finner sted samtidig med at Stoltenberg tar imot USAs forsvarssjef Lloyd Austin og utenriksminister Anthony Blinken i Nato-hovedkvarteret.

Noen beslutning om tilbaketrekning ble ikke fattet da Natos utenriksministre møttes i mars, og Norge kunngjorde i november i fjor at det norske styrkebidragets mandat var forlenget ut 2021.

Powered by Labrador CMS