Nyheter:

UTENRIKSMINISTER: Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.
UTENRIKSMINISTER: Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

Tyrkia tungt inn i afghansk fredsprosess

Tyrkia melder at landet skal holde en fredskonferanse for Afghanistan i april. Nylig foreslo USA en slik konferanse i et brev til afghanske ledere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenriksminister Mevlut Cavusoglu sa fredag at konferansen skal holdes i Istanbul og samordnes med Qatar.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han understreket at Tyrkia anser seg selv om en av de viktigste aktørene i Afghanistan, og at landet kommer til å utnevne en spesialutsending til fredsprosessen.

Qatar har fram til nå vært vert for fredsforhandlinger mellom Taliban og den afghanske regjeringen.

Ber om samlingsregjering

I et brev som er lekket til afghanske medier, ber USAs utenriksminister Antony Blinken afghanske ledere vurdere en ny og inkluderende regjering. Han foreslår også fredssamtaler i Tyrkia innen få uker for å få på plass en fredsavtale med Taliban.

BOMBEANGREP: Afghanske sikkerhetsstyrker inspiserer en bil som ble brukt i et bombeangrep i Kabul sist søndag. Tyrkia varsler at de vil være vert for en ny fredskonferanse for Afghanistan.
BOMBEANGREP: Afghanske sikkerhetsstyrker inspiserer en bil som ble brukt i et bombeangrep i Kabul sist søndag. Tyrkia varsler at de vil være vert for en ny fredskonferanse for Afghanistan.

Konferansen skal holdes i Istanbul like før amerikanske styrker skal være ute av Afghanistan i henhold til fristen USA satte under Trump-administrasjonen.

USA ga løftet om tilbaketrekking til Taliban for å lokke opprørsgruppen til forhandlingsbordet. Til gjengjeld skulle Taliban sørge for å senke voldsnivået, men det har ikke skjedd.

Dilemma for USA

Ifølge Cavusoglu har både Taliban og forhandlingsteamet til den afghanske regjeringen bedt Tyrkia om å arrangere et fredsmøte tidligere.2

USAs nye president Joe Biden er nå i ferd med å avslutte en gjennomgang for å beslutte om hans administrasjon skal rette seg etter avtalen som den forrige administrasjonen inngikk med Taliban, og trekke de siste amerikanske soldatene ut av Afghanistan innen mai.

Feltsykehuset i Kabul: – Det er har vært høye smittetall på basen

I brevet til afghanske ledere skriver Biden at USA frykter en enda verre sikkerhetssituasjon og at Taliban kommer til å ta kontroll over enda flere områder hvis USA avslutter sitt 20 år lange militære engasjement i Afghanistan.

Powered by Labrador CMS