Nyheter

TRENING: Den afghanske avdelingen Crisis Response Unit 222 på skytebanen sammen med en spesialsoldat fra Marinejegerkommandoen i Kabul.
TRENING: Den afghanske avdelingen Crisis Response Unit 222 på skytebanen sammen med en spesialsoldat fra Marinejegerkommandoen i Kabul.

Norge tar sikte på å fortsette treningen av afghanske sikkerhetsstyrker

Norske spesialstyrker har siden 2007 trent opp afghanske sikkerhetsstyrker i Kabul. Regjeringen varsler at dette arbeidet kan fortsette - et sted utenfor Afghanistan.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prosessen med å trekke ut Nato-styrker fra Afghanistan er godt i gang. Innen september skal rundt 7000 soldater fra Nato-land, samt 2500 amerikanske soldater være ute av landet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Siden 2007 har norske spesialsoldater drevet opptreningen av afghanske sikkerhetsstyrker i Kabul. Avdelingen «Crisis Response Unit 222» blir av flere omtalt som en av de mest erfarne kontra-terror avdelingene i verden og rykker ut ved terrorangrep i den afghanske hovedstaden.

Nå kan det bli aktuelt å fortsette opptreningen av afghanske sikkerhetsstyrker også etter tilbaketrekkingen. Det vil isåfall skje i samarbeid med andre allierte.

– Afghanske myndigheter står nå midt oppe i en kritisk og krevende fase. Selv om vi avslutter den militære operasjonen i landet, tar Norge sikte på å bidra til å trene afghanske styrker utenfor Afghanistan i Nato-regi, og på den måten gjøre dem bedre i stand til å ivareta sikkerheten i eget land, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en pressemelding.

Før Norge tar en endelig beslutning om å støtte treningen av afghanske styrker et sted utenfor Afghanistan, må det komme noen viktige avklaringer fra Nato om hva som vil være konseptet for denne opptreningen. En rekke praktiske og juridiske avklaringer må gjøres, står det i pressemeldingen.

Ifølge Forsvaret er det for tidlig å si noe om i hvilket land denne treningen eventuelt vil kunne gjennomføres.

Les mer: Etter seks år i Afghanistan, reiser Marinejegerkommandoen hjem

Powered by Labrador CMS