Nyheter

HELLFIRE: Et Hellfire-missil lastes på en MQ-9 Reaper drone i Afghanistan i 2007.
HELLFIRE: Et Hellfire-missil lastes på en MQ-9 Reaper drone i Afghanistan i 2007.

USA skal ha brukt missil utstyrt med «sverdblader» mot IS i Afghanistan

Våpenet bruker «sverdblader» istedenfor eksplosiver for å minimere utilsiktede skader. Nylig ble det brukt mot personer som antas å stå bak selvmordsangrepet i Kabul, ifølge amerikanske medier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag 26. august slo selvmordsbombere til mot folkemengdene utenfor hovedinngangene til den internasjonale flyplassen i Kabul. Den Islamske staten i Khorasan (ISIS-K) påtok seg ansvaret for angrepet hvor rundt 180 personer, inkludert 13 amerikanske soldater ble drept.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kort tid etter meldte det amerikanske forsvaret at de har tatt livet av personer tilknyttet ISIS-K som planla og la til rette for selvmordsangrepet mot flyplassen. Det ble brukt en amerikansk drone i angrepet som skjedde i Nangarhar-provinsen øst i Afghanistan.

– De mistet en planlegger, og de mistet en tilrettelegger, og de fikk en såret. Og det faktum at to av disse individene ikke lenger går på jordens overflate, er bra. Det er bra for folket i Afghanistan, og det er bra for troppene våre og styrkene våre på flyplassen, sa pressetalsmann for Pentagon John F. Kirby, da han fikk spørsmål om angrepet 28. august.

Les mer: Rundt 50 skadde etter eksplosjonene i Kabul havnet på det norske feltsykehuset

Utstyrt med seks «sverdblader»

John F. Kirby ville ikke uttale seg spesifikt om hva slags type våpen som ble brukt i angrepet. Men The Wall Street Journal har snakket med kilder i statsapparatet som sier til avisen at det ble benyttet et missil av typen Hellfire AGM-114R9X. Våpnenet inneholder ikke sprengstoff, men er istedenfor utstyrt med seks «sverdlignende blader». Disse er lagret inne missilkroppen, men spretter ut like før missilet treffer målet.

Hensikten er å kunne utføre presisjonsangrep mot personer og samtidig minimere skade på sivile som befinner seg i nærheten.

Våpenet har fått kallenavnet «ninja-bombe» skriver avisen. Det amerikanske forsvaret har selv ikke gått ut med informasjon om Hellfire AGM-114R9X. Likevel finnes det klare indikasjoner på at denne typen våpen eksisterer og har blitt brukt ved tidligere angrep.

R9X: Skissen viser hvordan missilet antas å se ut, basert på våpendeler som har blitt funnet etter angrep.
R9X: Skissen viser hvordan missilet antas å se ut, basert på våpendeler som har blitt funnet etter angrep.

– I løpet av de siste tre årene har det bare vært elleve bekreftede tilfeller som involverte våpenet. Mange av disse fant sted i Syria, selv om R9X -missilet antas å ha blitt brukt i Afghanistan, Libya, Somalia og Jemen, skriver nettstedet Bellingcat som spesialiserer seg på etterforskning via sosiale medier og andre åpne kilder.

Bellingcat viser blant annet til et tilfelle da en Al Qaida-leder, Abu al-Khayr al-Masri, ble drept i et droneangrep i Syria i 2017. Bilen al-Masri satt bar preg av å ha bli truffet av et missil uten sprengstoff. I stedet ble taket på bilen hans revet opp, som skåret med en massiv barberhøvel, skriver nettstedet.

Betong-bomber

USA har også tidligere brukt våpen som ikke inneholder eksplosiver mot militære mål. Amerikanske fly slapp betong-bomber i Nord-Irak på slutten av 1990-tallet for å minimere risikoen for å ta livet av sivile. Under luftoperasjonene mot Libya i 2011 brukte også franske fly denne typen bomber mot stridsvogner som tilhørte Muammar Qadaffis regjeringsstyrker.

Hellfire AGM-114R9X er en videreutvikling av våpen som ikke inneholder noen form for eksplosiver. Missilet ble i utgangspunktet konstruert for å ta ut pansrede kjøretøy på 1980-tallet, men har senere blitt videreutviklet i en rekke ulike varianter hvor MX9 utgjør det siste tilskuddet.

Les også: Pentagon bekrefter at de siste amerikanske soldatene har forlatt Afghanistan

DRONE: MQ-9 Reaper droner utstyrt med Hellfire-missiler har blitt brukt i en rekke angrep mot antatte terrorister.
DRONE: MQ-9 Reaper droner utstyrt med Hellfire-missiler har blitt brukt i en rekke angrep mot antatte terrorister.
Powered by Labrador CMS