Nyheter

VETERANFOKUS: Rødt-leder Bjørnar Moxnes i Stortinget ved en tidligere anledning.

Rødt-lederen: – Skandale at skadevirkninger på hjernen i krig ikke er bedre undersøkt

Rødt forventer at Afghanistan-rapporten blir et vendepunkt, der det bevilges mer ressurser for å undersøke skadevirkningene av krig og gis bedre behandlingstilbud til skadde veteraner.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarets forum har tidligere skrevet om at 77 Afghanistan-veteraner har symptomer knyttet til mild traumatisk hjerneskade (mTBI). Dette er ennå ikke en etablert diagnose. Likevel ønsket forskerne bak den nyeste Afghanistan-undersøkelsen å finne ut av mulig forekomst av denne typen hjerneskade blant norske veteraner.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Egentlig er det en skandale at skadevirkninger på hjernen av eksplosjoner og andre påkjenninger som alltid forekommer i krig, ikke er bedre undersøkt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Forsvarets forum.

Han sier partiet er bekymret for at det ikke følger med noen nye ressurser til veteranoppfølging for Forsvarets sanitet, til funnene i Afghanistan-undersøkelsen og ikke minst det som handler om traumatisk hjerneskade blant Afghanistan-veteranene.

Les mer: Afghanistan-undersøkelsen 2020: Hver tiende veteran har psykiske helseplager

– Det virker som om norske regjeringer hittil har vært mer opptatt av å vise fram et uriktig glansbilde av USA og Natos kriger som Norge har deltatt i, enn å få fram fakta om hvilke skadevirkninger det har på soldatene og veteranene våre, mener han.

Kompetanseheving i helsevesenet

– Vi etterlyser også bevilgninger for å heve kompetansen på veteranoppfølging i det sivile helsevesenet. Det er heller ikke satt av ekstra midler til erstatningsordningene for skadde veteraner, til tross for stortingsvedtak som ble fattet nettopp for å snu den tvilsomme innstrammingen som har ført til stadig mindre utbetalinger til skadde veteraner de siste årene.

– Veteranene vi er i kontakt med forteller om store mangler ved behandlingstilbudet, for de som sliter med psykiske belastningsskader.

Bjørnar Moxnes har tidligere sagt til Forsvarets forum at han tror mange norske politikere ikke skjønner hva det er de utsetter norske soldater for, når de sender dem ut i krig i utlandet. Moxnes reagerte på historien om Afghanistan-veteranen Trym Olsen og mener saken er talende for den menneskelige kostnaden som mange veteraner betaler.

Trym Olsen har fått fastslått posttraumatisk stresslidelse, en diagnose som dreier seg om psykiske skader. Siden han har hatt flere hjernerystelser og sliter med øresus, har han selv vært inne på tanken om de fysiske hodeskadene kunne oppfylle diagnosen traumatisk hjerneskade, en tilstand som de siste årene har fått økt oppmerksomhet blant militære og utøvere innen kontaktsport.

Samfunnet må ta kostnaden

– Stortingets vedtak av Rødts forslagspakke for å sikre skadde veteraner rettmessig erstatning viser en økende erkjennelse av at samfunnet må ta kostnaden av å delta med norske soldater ut i USA og Natos kriger. Men budsjettproposisjonen som ble lagt fram av den forrige regjeringen viser at veldig mye fortsatt gjenstår, mener Moxnes.

Les også: Bjørnar Moxnes (R) mener jobben med å sikre bedre oppfølging og rettigheter for veteraner går for tregt

I Afghanistan-rapporten som nylig ble lagt frem, var det 672 personer som oppga en eller flere hendelser med såkalte skademekanismer som kan forårsake hjerneskaden tMBI. Det er eksempelvis slag mot hodet, fall eller trykkbølge av en eksplosjon.

174 svarte at de hadde endringer i bevissthetstilstand rett etter hendelsen, som svimmelhet, hukommelsestap eller at de hadde mistet bevisstheten. Av de 174, hadde 77 fortsatt symptomer som knyttes til mTBI, som for eksempel hodepine, svimmelhet eller hukommelsesvansker da de svarte på undersøkelsen.

Amerikanere fikk hodeskader i Irak

I et angrep på Ain al-Assad-basen 8. januar 2020 fikk mer enn hundre amerikanere alvorlige hjernerystelser og hodeskader. Der var også norske soldater tilstede. Totalt 11 missiler ble avfyrt fra Iran og traff basen som ligger i Anbar-provinsen i Irak. Nordmennene observerte nedslagene i basen på avstand.

Les også: – Fysiske skader blir nærmest konsekvent utelukket, mener veteran Kjetil Bragstad

Da psykolog og forsker Hans Jakob Bøe i Forsvarets sanitet presenterte Afghanistan-undersøkelsen 2020 tidligere denne måneden, foreslo han at Forsvaret bør registrere eksponering for alvorlige hendelser - knyttet opp mot enkeltpersoner.

Bøe oppfordrer generelt også alle i en militær tjeneste til å oppsøke lege og la seg undersøke hvis man har skadet hodet, om det er fra et slag eller fall, en eksplosjon eller liknende. Alle militærleger skal ha fokus på langvarige hodeskader som en problematikk, ifølge ham.

Powered by Labrador CMS