Nyheter

NORSK BIDRAG: To norske kirurger gjør en sårdebridement på en pasient med IED og skuddskade.
NORSK BIDRAG: To norske kirurger gjør en sårdebridement på en pasient med IED og skuddskade.

Situasjonen forverres i Afghanistan: – Vi merker ikke så mye til det

Bent Anders Salberg leder det norske bidraget på det internasjonale feltsykehuset i Kabul. Taliban gjør store fremrykk, men Salberg er ikke bekymret for sikkerheten.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Situasjonen forverrer seg i Afghanistan. Taliban har tatt store områder på kort tid etter Natos uttrekning. Det eneste gjenværende norske bidraget er ved feltsykehuset i Kabul. De er imidlertidig ikke veldig bekymret for situasjonen foreløpig.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Stemningen er god. Det er ille i Afghanistan nå, men vi merker ikke så mye til det her i Kabul. Sikkerheten er blitt skjerpet. Det er kommet flere soldater hit til basen for å forsterke vaktholdet, sier oberstløytnant Bent Anders Salberg til NRK.

Salberg er kontingentsjef for det norske bidraget. Norge har nå rundt 40 personer på feltsykehuset i Kabul, ifølge NRK. De behandler sårede afghanske soldater på sykehuset, men det er ikke nordmennenes primæroppgave.

Les mer: Ny hovedregel for politiske besøk i forsvarssektoren: Media skal ikke være med

– Vår oppgave er først og fremst å være her for diplomater og ambassadepersonell. Hvis ambassadene evakuerer Kabul så er det ikke behov for oss mer, sier Salberg til NRK.

Hjemme i Norge ledes alle utenlandske militæroperasjoner fra Forsvarets operative hovedkvarter (FOH). Sikkerhetssituasjonen til sanitetsbidraget er under stadig overvåkning, men det er ikke aktuelt å forlate landet foreløpig.

– Situasjonen er svært krevende, men foreløpig blir vi. Det er ikke aktuelt, eller noen grunn til å evakuere nå. Vi må heller ikke glemme at et feltsykehus er beskyttet av folkerettslige regler, sier FOHs sjef generalmajor Yngve Odlo.

Les mer: Muggproblem på norske krigsskip

Powered by Labrador CMS