Nyheter

Taliban skal ha utnevnt Amir Khan Muttaqi til utenriksminister.
Taliban skal ha utnevnt Amir Khan Muttaqi til utenriksminister.

Denne mannen har bedt om å få tale til FNs hovedforsamling

FNs generalsekretær António Guterres fikk brev fra Taliban med «anmodning om å få delta».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Taliban ba om å få tale til verdenslederne i FNs hovedforsamling denne uken, opplyser en talsperson for FN.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

FNs generalsekretær António Guterres fikk et brev fra gruppen med en «anmodning om å få delta» på høynivåuken i New York, sier talsperson Stephane Dujarric.

Brevet kom fra den Taliban-utnevnte Amir Khan Muttaqi og var datert mandag 20. september, dagen før møtene i FN startet. Muttaqi var i brevet omtalt som utenriksminister.

Islamistgruppen overtok kontrollen i Afghanistan ved å innta Kabul 15. august etter en ti dagers lynoffensiv. USAs siste soldater forlot byen litt før midnatt natt til 31. august.

Les også: Dette er Talibans nye ledere: Taliban har utnevnt flere personer knyttet til terror til viktige stillinger

Uklart hvem som får representere Afghanistan

I brevet står det at ambassadør Ghulam Isaczai «ikke lenger representerer» Afghanistan i FN. Men ambassadøren fra regjeringen som ble kastet av Taliban, har også bedt om å få tale, og FN har så langt ikke bestemt hvem som får representere Afghanistan i verdensorganisasjonen.

En akkrediteringskomité på ni medlemmer skal avgjøre saken, opplyser Dujarric, men det er uklart om komiteen møtes før høynivåuken er over. Komiteen består av Russland, Kina, USA, Sverige, Sør-Afrika, Sierra Leone, Chile, Bhutan og Bahamas.

Det var ikke spesifisert i Talibans brev til FN om Muttaqi ville reise til New York for å tale, eller om det var snakk om en videotale, noe flere statsledere gjør med hensyn til koronapandemien.

Ikke internasjonalt anerkjent

Taliban har utnevnt sin talsperson i Doha, Suhail Shaheen, som Afghanistan utsending til FN.

Ingen land har så langt anerkjent Talibans regjering, som møtes med krav om å forplikte seg til å overholde menneskerettigheter, men noen har ytret seg positivt.

– Det pragmatiske, politiske synet er at det nå er en ny virkelighet, og hvis du vil ignorere det, er det ditt valg, sa Pakistans utenriksminister Shah Mahmood Qureshi mandag.

Powered by Labrador CMS