Nyheter:

Taliban reagerer på angrepene mot sivile. I midten av bildet ser vi Mullah Abdul Ghani Baradar, en av lederne i Taliban.
Taliban reagerer på angrepene mot sivile. I midten av bildet ser vi Mullah Abdul Ghani Baradar, en av lederne i Taliban.

Gravide kvinner drept: Taliban ber regjeringen stanse slike angrep

Afghanere og aktivister uttrykker forferdelse etter at to gravide kvinner ble drept i to ulike angrep. Regjeringsstyrker er i søkelyset.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I Kandahar-provinsen angrep opprørere en politibetjent sent lørdag, da han og den høygravide kona var på vei til sykehuset for fødsel. Politimannen ble skadd og kona døde ved ankomst til sykehuset, men legene klarte å redde barnet ved keisersnitt, opplyser en sykehuskilde til DPA.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Afghanistan er det eneste landet der nyfødte barn blir ønsket velkommen med kuler, skriver menneskerettsaktivisten Samira Hamidi på Twitter.

Det er bare én vei ut av Afghanistan og den forutsetter samarbeid med regionale stormakter, skriver Afghanistan-ekspert Barnett R. Rubin. Les hele kronikken her!

Eksplosjon i bolig

I Khost-provinsen øst i landet ble en annen gravid kvinne drept da en eksplosjon gikk av i en bolig i Sabari-distriktet, opplyser en tjenesteperson som ikke ville bli navngitt, til DPA. Babyen i magen hennes mistet også livet, mens fire barn ble såret.

Taliban hevder at regjeringsstyrker kaster granater mot sivile boliger, mens regjeringen hevder at eksplosjonen skyldtes at en opprører hadde plassert eksplosiver der.

Noen spør seg om de pågående fredssamtalene mellom regjeringen og Taliban, som ledes av USA, vil føre noen vei.

Krigen i Afghanistan har preget en hel generasjon nordmenn. Les redaktør Simen Eisenträgers innlegg her!

AIHRC-etterforskning

Afghanistans uavhengige menneskerettighetskommisjon AIHRC har innledet etterforskning av en annen voldsepisode i Sabari-distriktet, der beboere hevder at regjeringsstyrker åpnet ild mot sivile under en operasjon rettet mot Taliban. 20 sivile skal angivelig ha blitt drept, blant dem flere barn og kvinner.

Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid har publisert bilder som skal være av ofrene, og oppfordret regjeringen til å stanse med slike angrep om den ønsker en nedtrapping av voldsbruken.

Afghanistans CIA-trente sikkerhetsstyrker har tidligere blitt anklaget for gjentatte angrep mot sivile og har i flere rapporter fra Human Rights Watch og FN blitt kritisert for å bruke aggressive taktikker som har ført til sivile tap.

Khosts guvernør Mahmand Katawazi bekrefter at sikkerhetsstyrker har gjennomført en operasjon i Sabari, men avviser at sivile har mistet livet, og anklager Taliban for å åpne ild.

Tidligere denne måneden snakket Forsvarets forum med norske soldater i Kabul. Les saken her!

Powered by Labrador CMS