Minneord:

Asbjørn Fjeld foran maleriet av sin far Oskar Fjeld. Faren omkom i tysk fangenskap under 2. verdenskrig.

Minneord for Asbjørn Fjeld

Forsvaret har mistet en høyt respektert offiser og forsvarsvenn, skriver generalmajor Torgeir Gråtrud.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Asbjørn Fjeld bisettes 26. mars 2021 klokken 12 i Fjotland kirke i Kvinesdal.

En høyt dekorert motstandsmann, Linge-kar, offiser og forsvarsvenn har gått bort. Asbjørn Fjeld, født 10 juli 1920, sovnet stille inn fredag 19 mars 2021. Han tok aktivt del i kampen for et fritt Norge fra første dag, og frem til freden kom den 8.mai 1945. Etter krigen fortsatte han sin militære karriere til han gikk av med pensjon.

Da Norge ble angrepet den 9. april 1940 var Asbjørn Fjeld befalsskoleelev på Akershus Festning i Oslo. Han deltok i kampene mot de tyske styrkene frem til de norske styrkene ble tvunget til kapitulasjon i slutten av april. Etter et kort opphold i fangenskap dro han hjem til Kvinesdal, der han umiddelbart ble en del av motstandsbevegelsen.

Asbjørn fikk tidlig viktige oppgaver i motstandskampen på Sørlandet. Blant annet fikk han ansvaret for en betydningsfull radiosender som holdt kontakten med London. Etter hvert snøret nettet seg sammen rundt motstandsgruppen. I mai 1944 måtte han flykte til Sverige. Kort til etter kom han seg over til Storbritannia.

Høsten 1944 ble Asbjørn tatt opp i Kompani Linge, og startet den krevende treningen for å bli spesialsoldat. Han gikk gjennom harde kurs på ulike treningssentre i Skottland. Den 25 april 1945 går han om bord i et fly i Skottland. Piloten er den norske krigshelten Per Hysing-Dahl.

Asbjørn hopper ut over Åseralsheiene. Sammen med sine medsoldater skal han sikre at tyske styrker ikke saboterer kraftstasjonen Skjerka i Åseral. Oppdraget lyktes, og kraftstasjonen ble overlevert uten kamp eller skader.

Etter krigen fortsatte Asbjørn på sin militære karriere. Han gjennomførte utdanning på Krigsskolen på Akershus. Rett etter fullført utdanning meldte han seg til Tysklandsbrigaden og gjennomførte tre rotasjoner. Deretter konkurrerte han seg til en kontorsjefsstilling i Hæren på Bergenhus festning.

Luftforsvaret skulle videreutvikles og bygges opp etter etableringen under krigen. Dette ønsket Asbjørn å være en del av og søkte seg til Luftforsvarets stasjon på Ørland. Etter fem år på Ørland søkte han seg videre til tjeneste på Sola flystasjon utenfor Stavanger. Han ble der frem til han gikk av med pensjon som gruppesjef.

Forsvaret har mistet en høyt respektert offiser og forsvarsvenn som aldri nølte med å gi sitt bidrag til å kjempe for frihet og demokrati. Spesialstyrkene har mistet en av sine siste veteraner.

Asbjørn Fjeld minnes med respekt og takknemlighet. Hvil i fred.

På vegne av alle i Forsvarets spesialstyrker,
Torgeir Gråtrud
Generalmajor,
Sjef Forsvarets spesialstyrker

Powered by Labrador CMS