Nyheter

VRAKET: Slikt så deler av ubåt-vraket ut da det ble funnet på 160 meters dyp.

Ukjent ubåt-vrak fra 2. verdenskrig funnet

Etter å ha ligget på havbunnen i over 80 år, er det nå blitt oppdaget at det som antas å være vraket av den britiske ubåten HMS Thistle, befinner seg på havbunnen utenfor Rogaland.

Publisert

Ubåten, som ble senket av den tyske ubåten U-4 i 1940, ble funnet i vår gjennom Mareano-programmet,  på 160 meters dyp utenfor Rogaland. Nå har forskere funnet ut hvilken ubåt det er i forbindelse med et nytt tokt. Det skriver Havforskningsinstituttet (HI).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Etter å ha undersøkt vraket ved hjelp av kamera, kunne vi fort konstatere at det var snakk om en ubåt, sier senioringeniør Kjell Bakkeplass til Havforskningsinstituttet.

Mareano er et tverrfaglig program for kartlegging av havbunnen i norske havområder. Havforskningsinstituttet, Norges geologiske undersøkelse og Kartverket jobber alle med den daglige driften til programmet.

Én av to ubåter

Ifølge HI var fagpersoner fra både den norske og britiske marinen involvert i å undersøke funnet. De var alle enige om at dette var en ubåt, men det var usikkerhet rundt hvilken ubåt det dreide seg om.  Det sto mellom to: HMS Oxley eller HMS Thistle. 

– Etter at flere hadde studert bildene, landa vi på at det trolig er HMS Thistle, men bildene viste for få detaljer til at det kunne endelig avklares.

Ny tokt avslørte

En ny sjanse dukket opp nå i oktober da Mareano-programmet skulle gjennomføre et nytt tokt. Da tok de sjansen på å prøve å identifisere vraket på nytt.

INNTAKT: Tross alle årene under vann er ubåten forsatt gjenkjennbar.

– På forhånd visste vi hvilke kjennetegn vi skulle se etter, og dermed klarte vi å identifisere vraket som «Thistle», men med et lite forbehold om at det er Royal Navy som står for den endelige identifiseringen, forteller toktleder Kyrre Heldal Kartveit. 

«Thistle» ble senket under krigen, som gjør at vraket regnes som en krigsgrav. Den britiske marinen har eiendomsretten til vraket.

Powered by Labrador CMS