Nyheter

RETTSSAK: Josef Schütz (101 år) dekker til ansiktet under rettssaken i Brandenburg i Tyskland i juni 2022. Han ble dømt til fem års fengsel for medvirkning til holocaust.

Den eldste som er dømt for Nazi-forbrytelser er død

Josef Schütz ble i fjor dømt til fem år i fengsel for å ha medvirket til drap på 3518 fanger i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. Han ble 102 år gammel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyske Josef Schütz er død, melder den britiske kringkasteren BBC. Han ble 102 år gammel.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Schütz er den eldste som er dømt for krigsforbrytelser i forbindelse med 2. verdenskrig. I fjor sommer ble han dømt til fem år i fengsel for å ha medvirket til drap på 3518 fanger. Han var da 101 år gammel.

Schütz anket dommen, og hadde derfor ikke begynt å sone dommen.

I henhold til dommen, skal Schütz ha vært vakt i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen utenfor Berlin fra 1942 til 1945.

Der skal han ha medvirket til å drepe folk i gasskammer med gassen Zyklon B. Han skal også ha medvirket til å skyte russiske krigsfanger.

Under rettssaken nektet Schütz for at han hadde vært SS-vakt under krigen og erklærte seg ikke skyldig.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg sitter her. Jag hadde virkelig ingenting med dette å gjøre, sa han under rettssaken, ifølge BBC.

Fra opprettelsen av leiren i 1936 til slutten på krigen i 1945 satt rundt 200 000 fanger i Sachsenhausen. Omtrent 2500 av dem var nordmenn.

Powered by Labrador CMS