Nyheter

RETTSSAK: Josef Schütz (101 år) dekker til ansiktet under rettssaken i Brandenburg i Tyskland i juni 2022. Han ble dømt til fem års fengsel for medvirkning til holocaust.
RETTSSAK: Josef Schütz (101 år) dekker til ansiktet under rettssaken i Brandenburg i Tyskland i juni 2022. Han ble dømt til fem års fengsel for medvirkning til holocaust.

Den eldste som er dømt for Nazi-forbrytelser er død

Josef Schütz ble i fjor dømt til fem år i fengsel for å ha medvirket til drap på 3518 fanger i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. Han ble 102 år gammel.

Publisert Sist oppdatert

Tyske Josef Schütz er død, melder den britiske kringkasteren BBC. Han ble 102 år gammel.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Schütz er den eldste som er dømt for krigsforbrytelser i forbindelse med 2. verdenskrig. I fjor sommer ble han dømt til fem år i fengsel for å ha medvirket til drap på 3518 fanger. Han var da 101 år gammel.

Schütz anket dommen, og hadde derfor ikke begynt å sone dommen.

I henhold til dommen, skal Schütz ha vært vakt i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen utenfor Berlin fra 1942 til 1945.

Der skal han ha medvirket til å drepe folk i gasskammer med gassen Zyklon B. Han skal også ha medvirket til å skyte russiske krigsfanger.

Under rettssaken nektet Schütz for at han hadde vært SS-vakt under krigen og erklærte seg ikke skyldig.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg sitter her. Jag hadde virkelig ingenting med dette å gjøre, sa han under rettssaken, ifølge BBC.

Fra opprettelsen av leiren i 1936 til slutten på krigen i 1945 satt rundt 200 000 fanger i Sachsenhausen. Omtrent 2500 av dem var nordmenn.

Powered by Labrador CMS