Debatt:

Veteranbegrepet bør bli romsligere. Det vil også Forsvaret tjene på, skriver Freddy Bolle. Her ser vi UNIFIL-veteraner med tjeneste fra Libanon under en parade i 2018.

– Vi er Forsvarets veteraner

Er det meningen at det bare er vi som har tjenestegjort i utlandet for Forsvaret som skal eie veteranbegrepet?, spør Freddy Bolle.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

«Med veteran menes alle norske statsborgere som har deltatt eller deltar i fredsbevarende, fredsopprettende eller statsbyggende innsats i andre land, fra utenriks-, justis- og forsvarssektoren».

Men blir det riktig? Hva med alle de som har gjennomført førstegangstjenesten, de som har jobbet i Forsvaret i mange år uten å ha vært ute i internasjonal tjeneste. De er også veteraner i mine øyne. De har bidratt til Forsvaret av Norge.

Fortjener ikke de også en anerkjennelse ved å bli inkludert på veterandagen?

Tjeneste i Norge

Mange har ofret mye her hjemme i nasjonal tjeneste og flere har blitt skadet og noen mistet livet. Mange har deltatt på skarpe oppdrag her hjemme: For eksempel er jo de kvinner og menn som bevokter grensen vår mot Russland på et skarpt oppdrag. Sjøforsvaret med sine fartøy er i beredskap og på skarpe oppdrag. Luftforsvaret med sine fly som er i beredskap blir sendt i skarpe oppdrag.

Mange har ofret mye her hjemme i nasjonal tjeneste og flere har blitt skadet og noen mistet livet.

Alle de som har avtjent verneplikten har gitt og ofret en del av livet sitt i tjeneste for Norge. Mange har hele sitt yrkesaktive liv jobbet i Forsvaret. De som etter ordinær tjeneste går over i Heimevernet og står der i mange år, er etter min mening veteraner.

Forsvaret sine mer lukkede tjenester som gjør så mye vi ikke vet om, de kan med rette også kalles veteraner.

Vi må inkludere

Jeg har selv tjenestegjort her hjemme med mennesker som har brukt enormt mye tid i tjeneste, og er solide og dedikerte folk. Men de var ikke utaskjærs for Norge.

Bør ikke alle disse kalles veteraner og inkluderes under begrepet veteran?

De fleste regner jeg med er stolte av sin tjeneste, men har inntrykk av at mange av de føler seg litt utelatt på denne dagen.

Jeg har selv tjenestegjort her hjemme med mennesker som har brukt enormt mye tid i tjeneste, og er solide og dedikerte folk. Men de var ikke utaskjærs for Norge.

Hvis det skal være et skille på dette, kunne man kalt det veteraner med internasjonal tjeneste og forsvarsveteraner. Jeg tror dette også vil skape mer blest om Frigjørings- og veterandagen og at flere med tjeneste for landet hadde følt seg inkludert.

Har du lyst til å delta i debatten om Forsvaret? Send oss en epost på debatt@fofo.no

Det tror jeg vil skape enda mer oppslutning om Forsvaret og understreke viktigheten av at vi har et troverdig og robust forsvar.

Et felles monument

I forbindelse med et nytt veteranmonument på Akershus festning bør det utformes med tanke på å inkludere alle de som har tjenestegjort. Da kunne det for eksempel være en minnelund og mulighet til å sette opp noen benker for de som besøker monumentet.

Tenk på familiene og medsoldater etter de som omkom etter Vassdal-ulykken, familie og venner av alle pilotene fra Luftforsvaret som har mistet livet i tjeneste opp igjennom årene.

De bør også ha muligheten til å komme til festningen for å kunne minnes og reflektere rundt deres nærmeste – selv om de ikke tjenestegjorde i utlandet.

All ære og respekt til de som dro ut når de ble bedt om det.

Det betyr ikke at vi ikke kan inkludere de som tjenestegjorde hjemme under Frigjørings-og veterandagen.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS