Nyheter

VETERANRESSURSER: Kristin Runar, regional rådgiver sør og vest (t.v.), veteraninspektør oberst Morten Henriksen og Anders Malmø-Moen, regional rådgiver nord.

Nye nettsider skal gi bedre veteranoppfølging i kommunene

Forsvarets veterantjeneste har lansert nye nettsider. Målet er at veteraner og familiene deres skal få enda bedre oppfølging, ut fra behovene som har kommet frem de siste årene.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Utgangspunktet for de nye nettsidene er erfaringene veterantjenesten har bygget opp gjennom årene, om hva som er behovene til veteraner og familiene deres, sier Kristin Runar, regional rådgiver for sør- og vest i Forsvarets veterantjeneste.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er bred politisk oppslutning om at veteranfeltet bør ha økt fokus. Men kommunene har vanskelig for å skaffe seg oversikt og har manglet verktøy.

Les også: Regjeringen vil bruke 5,6 millioner på veteranforskning

Forsvaret har hatt kommunalt og statlig veteranarbeid som utgangspunkt for utvikling av de nye nettsidene. Kommunene spesielt er en målgruppe, men også andre offentlige aktører som eksempelvis barnehager, skoler og familievern.

– Vi lager oversikt over kurs og andre ressurser man kan lene seg på.

Forsvarets veterantjeneste har regionale rådgivere tilknyttet alle landets fem regioner, som kan veilede og hjelpe kommunene og andre offentlige aktører i deres veteranarbeid.

Har sett behov

Kristin Runar viser til at det i Afghanistan 2-undersøkelsen, som ble lagt frem i 2021, kom frem funn som var overraskende, nemlig at det er 82 prosent høyere risiko for psykiske helseplager blant veteraner som sluttet i Forsvaret.

– I 2017 laget Forsvarets veterantjeneste en veileder for veteranplaner til kommunene. Vi har sett behovet for å utvide dette.

Runar sier videre at det er kanskje ikke tilstrekkelig bevissthet om at Forsvaret ikke har et livslangt ansvar for veteranene, det er det sivilsamfunnet som har. Forsvaret kan bidra med praktiske verktøy slik at veteranene følges opp på en enda bedre måte.

– Intensjonen vår er at dette skal være nesten som et oppslagsverk, både gi «oppskrift» på en veteranplan eller hvis kommunene vil revidere eksisterende veteranplaner. Vi er nede på detaljnivå om tiltak og vi håper det øker sannsynligheten for iverksetting av tiltakene, sier Runar.

Kommunale veterankontakter

Blant annet kan kommunene henvende seg til Forsvarets veterantjeneste for å hente ut tall på hvor mange veteraner de har blant innbyggerne.

Forsvaret oppfordrer kommunene til å etablere kommunale veterankontakter. Å peke ut en person som sitter tett på beslutningstakere.

– De nye nettsidene er ikke minst et bidrag til å anerkjenne veteranene og deres familier, sier Veteraninspektøren, oberst Morten Henriksen, til Forsvarets forum.

– Når vi også er særlig opptatt av å ivareta pårørende, så er det fordi familien er det viktigste sikkerhetsnettet for alle og særlig trenger veteraner at familien fungerer.

Les også: Sjefen for Forsvarets veteransenter dekorert med Hærens fortjenstmedalje

Powered by Labrador CMS