Debatt:

I flere kommuner rundt om i landet finnes det dyktige veteraner som ønsker å bidra til samfunnet, skriver Freddy Bolle. Her ser vi veteraner under en parade i Oslo 2018

Bruk oss veteraner

Mange veteraner vil være rustet til å møte mennesker som er i krise, skriver Freddy Bolle.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Veteraner har sett og opplevd mye som kanskje ikke mange har sett. Dette gjør noe med tankesettet til den enkelte veteran som gjør at den kan ta kloke avgjørelser i en krise eller anspent situasjon i en arbeidssammenheng.

Denne teksten er en redigert versjon av en kronikk i magasinet «Veteran».

Men mange andre grupper i samfunnet utsettes også for fare og påkjenninger på sin arbeidsplass. Og alle arbeidsgrupper er jo viktig for at et samfunn skal fungere. Men kanskje veteraner sitter med en med erfaringer vi som samfunn kan dra nytte av?

Erfaring fra krig og krise

Når jeg var i Libanon måtte jeg skrive testament for første gang. Som 22-åring var dette rart. Det var en militsgruppe som hadde tatt over en nepalsk posisjon. Vi skulle ta den tilbake. Dette satt i gang en tankeprosess hos meg. Livet er skjørt, og jeg lærte å sette pris på det jeg hadde.

Har du lyst til å bidra i debatten om Forsvaret? Send oss en epost på debatt@fofo.no

I Somalia så jeg nød og opplevde anarki på nært hold. Jeg vil påstå at vi som er født i Norge eller får bo i Norge har vunnet i Lotto, selv om det er ting som kan rettes på her også. Det er likevel bagateller i forhold til mange andre land ute i verden.

I Bosnia fant vi en massegrav. Det å se levninger etter mennesker på denne måten og tenke på den redselen og ydmykende behandlingen disse ble utsatt for før de ble henrettet gjør at jeg vet at hat løser ingen problemer, det gjør dem bare verre.

Jeg tenker at jeg har fått en større verktøykasse som jeg kan bruke grunnet disse opplevelsene i utenlandstjeneste...

I Kosovo traff jeg, og snakket med mange som bodde i isolerte enklaver. De hadde ikke store forhåpninger om fremtiden. Mange hadde mistet grepet om tid og sted. Sikkerheten til de som bodde der var skjør, selv om Nato gjorde en formidabel jobb med ivareta den. Dette sier noe om hvor viktig et trygt samfunn er for alle som bor på denne kloden.

I Afghanistan kom en som jobbet for oss med sin datter på 6 år. Han hadde pyntet henne i den fineste kjolen hun hadde. Han spurte om jeg kunne ta henne med til Norge. Han så ikke noen fremtid for egne barn i eget land. Denne handlingen sier meg mye om hvor langt mennesker er villige til å gå i fortvilelse for å gi sine egne barn en trygg fremtid.

En større verktøykasse

Hvor vil jeg med disse beskrivelsene om disse opplevelsene? Jeg mener helt klart de har formet meg som menneske, men også oppdragelse av egne barn, min væremåte overfor andre mennesker, min måte å tenke sikkerhet på egen arbeidsplass – og i mitt vanlige liv og i min jobb med ungdom i krise gjennom 25 år.

Jeg tenker at jeg har fått en større verktøykasse som jeg kan bruke grunnet disse opplevelsene i utenlandstjeneste, samt mange verdier som jeg kan prøve å overføre til andre.

Alle mennesker har en historie på godt og vondt. Handlinger de foretar seg utspiller seg kanskje fra den arven de har etter egne negative og positive opplevelser. Forsøk å se litt bak fasaden til det enkelte før du dømmer dem, og setter folk i en bås. Det å være ydmyk overfor andre mennesker er viktig.

Mange veteraner er vant til å jobbe under press og fungere godt under stress.

Jeg har møtt og møter mange veteraner. Det er mange dyktige mennesker som er en ressurs for samfunnet på mange plan. De sitter med erfaringer som bør ha høy verdi for en arbeidsgiver. De har jobbet under press, de kan teamarbeid og de er løsningsorienterte.

Mange veteraner blir brukt av forskjellige private selskaper innen sikkerhet og beredskap. I tillegg til blant annet i politi og brannvesen. Men det finnes mange områder i en kommune hvor jeg tror mange veteraner ville være en god ressurs og en viktig bidragsyter.

Finner løsninger

Jeg tror at veteraner ved hjelp av sine erfaringer og opplæring kan være god bidragsyter og en for en kommune knyttet til sikkerhet og beredskap. Ofte har man stor faglig kompetanse i en kommune, men det er ingen selvfølge at lederteamet har erfaring og trening som gjør at man er godt nok rustet til å møte og forberedt på en fremtidig terrorhandling, en naturkatastrofe eller andre hendelser som krever umiddelbar reaksjon og koordinering. Mange veteraner kan være viktige stemmer inn i et kommunalt beredskapsteam, spesielt på grunn av sin unike trening og erfaring i både pressede og uoversiktlig situasjoner .

I flere kommuner rundt om i landet finnes det dyktige veteraner som ønsker å bidra til samfunnet.

Flere veteraner er opplært til å tenke sikkerhet, skaffe seg overblikk og finne løsninger. Mange veteraner er vant til å jobbe og fungere godt under stress.

Jeg tenker også at veteraner kan være en kompetanse i en kommunes stressmestrings-team. Mange veteraner vil være rustet til å møte mennesker som er i krise.

Må fange dem opp

I flere kommuner rundt om i landet finnes det dyktige veteraner som ønsker å bidra til samfunnet. Noe vi har sett under korona krisen som pågår. Og flere har meldt seg til tjeneste.

Men det er ikke noe apparat som fanger dem opp og kartlegger hva de har av erfaring og kompetanse i den enkelte kommune rundt i landet vårt.

Visste du at vi sender ut nyhetsbrev med de viktigste oppdateringene hver morgen? Meld deg på her.

Powered by Labrador CMS