Nyheter:

Kjell Thon var to kontingenter i Libanon.

Veteran ble lotto-millionær - vil gi tilbake til andre veteraner

– Vi veteraner stiller opp for hverandre, sier Kjell Thon.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Veteran og alenefar Kjell Thon (47) fra Holmestrand fikk seg en real overraskelse da han plutselig fikk en telefon som mange i Norge ønsker seg, fra Norsk Tipping på Hamar.

Han og datteren (7) satt og så på barne-TV.

– Vi har vunnet, nå skal vi til Hawaii, ropte jeg. Fordi hun har drømt at « den dagen vi vinner i lotto, pappa, så har jeg lyst til å reise til Hawaii.» Så har jeg sagt: « Det skal vi gjøre.»

Det var den 16. januar at Kjell Thon vant 5 120 005 kroner.

– Jeg hoppet og jeg smilte og jeg var glad, bikkjene satt jo også der, de reagerte, de hoppet og de danset rundt og begynte å bjeffe og rive i aviser og poser. Det så ikke ut inne. Men jeg var helt sånn: «Hæ? Nei, du kødder med meg? Er det sant?»

Kjell Thon (47).

Han forteller at det ikke var mange dagene etter at han hadde solgt bilen for å betale husleia.

– Nå kan jeg endelig sette en spiker i veggen uten å måtte spørre huseieren. Eller male den ene veggen blå.

– Og nå har jeg muligheten til å invitere med meg veteraner som sliter og ikke har det bra, så kan de komme hjem til meg og slappe av og få god mat.

Les også: Kort tid før jul gikk Korea-veteran Nils Steen Egelien bort.

Libanon, Kosovo og Bosnia

Kjell Thon tjenestegjorde på Rødbergodden fort i Malangenfjorden utenfor Finnsnes. Siden var han to kontingenter i Libanon, tre kontingenter i Bosnia-Herzegovina og en kontingent i Kosovo.

– Jeg husker en gang i Kosovo. Det kom en serbisk familie til porten. De hadde med seg norske pass som var lilla. Det eldste barnet var 16, den yngste fem.

– De hadde blitt kastet ut av Norge og sendt ned til Kosovo. Ikke hadde de fått tak over hodet. De spurte om vi kunne hjelpe dem med telt eller pledd eller ovn, men vi kunne ikke.

– En annen opplevelse var fra Sarajevo. Vi gikk patrulje og plutselig kommer det to norske ektepar på ferie. Det var litt sånn « Hallo?» Her er vi Nato-styrker og så er plutselig folk på ferie?

Veteran møter veteran

Nå ønsker han å gi deler av Lotto-premien tilbake til veteraner.

– Det «Veteran møter veteran» tilbyr veteraner og barn er helt fantastisk, sier han.

– I fjor sommer hadde vi ikke råd til å dra på ferie. Da ble vi med «Veteran møter veteran» på Sommarland i Bø. Vi ble med til Langedrag Natursenter, Hunderfossen, Tusenfryd og på rafting i Sjoa.

Les også: En veteran trer av

Han har også et ønske om å støtte Team STS Brattind. De driver hundekjøring for veteraner.

– Å drive med hundekjøring er faktisk dyrere en å drive med hestesport, og det er noe jeg aldri trodde jeg skulle få sjansen til å gjøre - både om vinteren og sommeren.

Han sier at det er en selvfølge blant veteraner å hjelpe hverandre. Han forteller om en veterankamerat som slet med sykdom da koronapandemien brøt ut i fjor. Han kom seg blant annet ikke på butikken, og kommunen som han bodde i, stengte ned.

– Da snakket vi veteraner sammen og kjørte opp til han med mat. Da var vi liksom i fokus, vi var på en misjon, vi skulle «redde» ham.

– Sånne ting er vi villige til å gjøre, Og jeg har fått tilbakemeldinger fra veteraner i USA, England og Libanon. De har skrevet « I’m so grateful that you are one of the first to get the victory.» Som veteran har du ikke bare venner i Norge, du har venner over hele verden.

Powered by Labrador CMS