Nyheter:

Her ser vi sikkerhetsstyrker fra Venezuela på stedet der det hevdes at styrker som planla å bortføre landets president ble pågrepet.

Washington Post: Opposisjonen ønsket å styrte Maduro

Medlemmer av Venezuelas opposisjon forhandlet i fjor fram en avtale på 213 millioner dollar med et sikkerhetsselskap i Florida om å styrte Maduro, ifølge Washington Post.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge avisen hadde medlemmene blitt utpekt av opposisjonsleder Juan Guaidó til å utforske alle USA-støttede muligheter for å styrte president Nicolás Maduro.

I avtalen på 42 sider beskrives operasjonens mål som å «fange/pågripe/fjerne Nicolás Maduro fra regimet og sette inn Juan Guaidó».

Avtalen med Jordan Goudreaus ble signert i oktober og bekreftes av den latinamerikanske politiske konsulenten JJ Rendón, som skulle hjelpe til med å lede den hemmelige komiteen.

Ingen bevis

Etter at kontrakten ble signert skal Guaidó ifølge Rendón ikke ha klart å legge fram bevis for at han hadde de 212,9 millionene han hadde lovet i betaling etter at operasjonen var gjennomført. Guaidó påsto også at han hadde 800 menn klare på bakken i Venezuela, men klarte heller ikke bevise det.

Guaidó skal ha påstått at Washington kjente til planene.

Etter store uenigheter mellom partene tidlig i november, sier Rendón at han trodde operasjonen var lagt død, før søndagens hendelse i landet.

Angrep søndag

Søndag før daggry forsøkte flere personer å ta seg inn i den venezuelanske havnebyen La Guaira i båter. De ble stoppet av myndighetene i Venezuela, som har opplyst at åtte angripere ble drept og en rekke andre pågrepet.

Den tidligere amerikanske spesialsoldaten Jordan Goudreau har tatt på seg skylden for angrepet. Han driver sikkerhetsselskapet Silvercorp i USA og sier målet bak angrepet skal ha vært å styrte regimet i Venezuela.

Venezuelas regjering har kalt hendelsen et forsøk på kupp og invasjon, og president Nicolás Maduro hevder USAs president Donald Trump og utenriksminister Mike Pompeo var involvert, noe USA har avvist.

– Hadde vi vært involvert, ville det gått annerledes, sa Pompeo på en pressekonferanse i Det hvite hus tidligere denne uka.

Powered by Labrador CMS