Nyheter:

Litauens forsvarsminister skal ha mottatt et brev med forfalsket signatur der det blir varslet om tilbaketrekking av Nato-styrker.

Litauisk minister fikk falskt Nato-brev

Litauens forsvarsminister har mottatt et brev med forfalsket signatur der Nato-sjef Jens Stoltenberg tilsynelatende varsler tilbaketrekking fra landet.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det forfalskede brevet fremstår som om det er sendt fra en epostkonto ved Natos militære hovedkvarter i Belgia, melder TV 2. Over det som ser ut til å være Stoltenbergs navnetrekk, står det at koronapandemiene har rammet soldater utstasjonert i det baltiske landet på «katastrofalt» vis.

– Jeg vil informere deg om at det er tatt en beslutning om å trekke NATO-soldatene ut av Litauen fra mai 2020, åpner beskjeden.

Den inngår også i en større desinformasjonskampanje, der det samme brevet er sendt til litauiske medier. Et like uekte nyhetsinnslag er delt på YouTube.

– Det er helt klart at her har noen lagt ned en betydelig innsats. Brevet ser nesten ekte ut, men små detaljer avslører at det er en forfalskning. Neste gang bør de nok gjøre en bedre jobb, sier talsperson Vita Ramanauskaitė i det litauiske forsvarsdepartementet til kanalen.

Nato har flere ganger advart mot bevisst spredning av desinformasjon fra statlige og ikke-statlige aktører i forbindelse med koronakrisen. I den aktuelle saken går mistankene i retning Russland, opplyser kilder til TV 2.

Powered by Labrador CMS