Nyheter
KLIMA: – Det er et sikkerhetspolitisk klima som gjør at regjeringen satser stort på ulik forskningskunnskaper, sier Ola Borten Moe.
Foto: Joakim Halvorsen, NTB
Utdanning av flyingeniører: – En type kompetanse det er lurt å ha i Norge
– Det er et sikkerhetspolitisk klima som gjør at regjeringen satser stort på ulik forskningskunnskaper, sier forskningsminister Ole Borten Moe.
Regjeringen varsler at den vil sette av fem millioner kroner til flyingeniørutdanning i revidert nasjonalbudsjett.
– Det skal korrespondere med behovet, både for Forsvaret og for den sivile luftfarten, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) til Forsvarets forum.
– Forsvaret har alene et stort og økende antall flyoperasjoner, både med kampfly, transportfly og helikoptre, legger han til.
Den nye utdanningen vil legges til Norges teknisk-naturfaglige universitet i Trondheim, med studiestart for første kull høsten 2024.
– Satser stort
Russlands invasjon av Ukraina har ført til at europeiske land bruker mer penger på forsvar og tenker på andre måter å styrke sin egen sikkerhet og motstandsdyktighet. Moe sier at krigen i Ukraina ikke er en direkte årsak til at Norge trenger en flyingeniørutdanning, men at deń understreker behovet for å ha denne typen kompetanse.
– Det er et sikkerhetspolitisk klima som gjør at regjeringen satser stort på ulik forskningskunnskaper. Sikkerhetspolitikk er ikke bare hardware, men også kompetanse, sier han.
Oppfordring fra FMA
I februar skrev Forsvarets forum at Forsvarsmateriell (FMA) ba regjeringen om å opprette flyingeniørutdanning i Norge. Sjef for Forsvarsmateriell luftkapasiteter Jarle Nergård sa da at han forventer en økning i behovet for å rekruttere fast ansatte flyingeniører de nærmeste årene.
– En nasjonal utdanning er helt avgjørende for at vi skal lykkes med dette, skrev han i en e-post til Forsvarets forum.
Ifølge Moe spilte FMAs og Forsvarets ønsker inn i vurderingen om å opprette faget.
– Det at Forsvaret sier fra så sterkt, understreker behovet. Dette har vært et godt samarbeid mellom meg og min kollega forsvarsminister Bjørn Arild Gram, sier han.
Nergård ønsker den nye utdanningen velkommen.
– Det at regjeringen satser på en flyingeniørutdanning er gode nyheter for Forsvarsmateriell, og vil bidra til å øke forsvarsevnen ved at vi blir bedre i stand til både å anskaffe og forvalte militære fly. Satsingen vil bli et meget godt bidrag til både militær og sivil luftfart i Norge, skriver han i en e-post til Forsvarets forum.