Nyheter

HACKERANGREP: Angrepet skjer samtidig som det pågår flere internasjonale samtaler om den spente situasjonen mellom Ukraina og Russland. .
HACKERANGREP: Angrepet skjer samtidig som det pågår flere internasjonale samtaler om den spente situasjonen mellom Ukraina og Russland. .

Stort dataangrep mot den ukrainske regjeringens nettsider – EU tilbyr hjelp

Ifølge ukrainske myndigheter skal det natt til fredag ha skjedd et stort dataangrep mot regjeringens nettsider. Trolig er ingen personopplysninger lekket.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Angrepet skjer samme uke som det har blitt gjennomført flere internasjonale samtaler om den spente situasjonen mellom Ukraina og Russland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det er uklart hvem som står bak angrepet, og ingen har så langt tatt på seg ansvaret.

Det ukrainske kunnskapsdepartementet skriver på Facebook at nettsiden deres var nede på grunn av et «globalt dataangrep» som har funnet sted i løpet av natt til fredag. I tillegg var beredskapsdepartementets og regjeringens nettsider nede, blant flere.

– Vær redd

Nettsiden til utenriksdepartementet var også nede og viste en stund en melding på ukrainsk, russisk og polsk.

– Ukrainere! Alle personlige data har blitt slettet og er umulig å gjenopprette. All informasjon om deg har blitt offentliggjort, vær redd og forvent det verste, skal meldingen ha sagt.

Det skal også ha blitt henvist til flere nasjonalistiske organisasjoner og regioner i Ukraina i meldingen.

Ifølge utdanningsdepartementet jobber myndighetene, inkludert landets sikkerhetstjeneste og cyberpolitiet, med å løse problemet. Det har også blitt satt i gang en etterforskning.

Les mer: OSSE-lederen: – Større fare for krig i Europa enn på 30 år

Ingen personopplysninger lekket

Ifølge Ukrainas sikkerhetstjeneste har det ikke blitt lekket personopplysninger i dataangrepet.

– Innholdet på nettsidene har ikke blitt endret, og ifølge foreløpig informasjon har ingen personopplysninger blitt lekket, sier sikkerhetstjenesten (SBU) i en uttalelse.

EU sier de nå mobiliserer alle ressurser for å hjelpe Ukraina.

– EUs politikk- og sikkerhetskomiteer vil samles til et hastemøte om angrepet, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell i en uttalelse fredag.

Han la til at dataangrepet fortjener fordømmelse.

Samtaler uten resultater

Russiske hackere med tilknytning til Moskva har tidligere blitt beskyldt for dataangrep mot ukrainske myndigheters nettsider og infrastruktur.

Denne uken holdt USA og deres Nato-allierte samtaler med Russland i et forsøk på å lette på spenningen, men de tre forhandlingsrundene har ikke ført til resultater.

Torsdag sa viseutenriksminister i Russland, Sergej Riabkov, at Moskva ikke så noen grunn til å holde ytterligere samtaler med Vesten.

Russland har samlet rundt 100.000 soldater langs Ukrainas grense, som har ført til frykt i Nato og EU for at de planlegger å invadere landet. Russland sier de ikke har noen slike planer.

Powered by Labrador CMS