Nyheter

BLIR BYGGET NÅ: Kunstnerisk fremstilling av en fremtidig ubåt i Columbia-klassen som er under bygging nå. Den 171 meter lange ballistiske missilubåten skal ha et mannskap på 150 personer.

Rapport: Ny ubåt kan koste 8,6 milliarder dollar

Den amerikanske marinen ønsker å ha første ubåt i Columbia-klassen operativ i 2031. Men en kongressrapport peker på en rekke skjær i sjøen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

USA planlegger å bygge tolv ballistiske missilubåter i Columbia-klassen som skal erstatte 14 ubåter i den aldrende Ohio-klassen. Siden 2013 har Columbia-klassen vært den amerikanske marinens høyest prioriterte program, fremgår det i en rapport fra Congressional Research Service (CRS).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Rapporten omtaler tidsrammen som «aggressiv», med henvisning til den planlagte byggetiden på syv år.

Estimert kostnad for den første ubåten i Columbia-klassen er 8,6 milliarder dollar. Beløpet gjelder selve byggingen og inkluderer ikke planlegging. Det betyr at den totale kostnaden for ubåten kan havne på over 15 milliarder dollar, ifølge USNI News.

– Aggressiv produksjonsplan

Totalkostnad for de 12 ubåtene i Columbia-klassen er estimert til 112,7 milliarder dollar.

Den amerikanske marinen tar sikte på at den første ubåten skal være operativ i 2031, men ferden dit blir ikke lett, skal man tro advarslene i rapporten.

  • Risiko for forsinkelse i design- og byggeprosess knyttet til tekniske utfordringer og finansiering.
  • Risiko for kostnadsvekst i programmet.
  • Potensielle konsekvenser for finansiering av andre byggeprosjekter i den amerikanske marinen.
  • Potensielle industrirelaterte utfordringer knyttet til å bygge Columbia-klassen samtidig med Virginia-klassen.

Les også: Georgia drømmer om Nato

171 meter lang

Den første ubåten i den nye klassen heter USS District of Columbia. Kjølleggingsseremonien var 4. juni i fjor hos General Dynamics Electric Boat (GDEB) i Rhode Island på USAs østkyst. Siden ubåter har rundt skrog uten kjøl besto seremonien i at sveisere dekorerte en stålplate som skal monteres i ubåten.

Byggingen av den 171 meter lange ubåten på 20,810 tonn gir oppdrag til 3000 amerikanske underleverandører. Leveransen av fartøyet med en kapasitet på 16 missiler forventes i 2027, ifølge Naval Technology.

– I tillegg til missilene blir ubåten utstyrt med Mk 48 torpedoer og får overlegne akustiske egenskaper, og det ypperste innen sensorer som gjør fartøyet til den mest kapable og stille ubåten noensinne bygget, skriver GDEB i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS