Nyheter:

USAs utenriksminister Mike Pompeo ber Tyrkia omgående samarbeide med USA og løse konflikten rundt det russiske luftvernsystemet.

USA innfører sanksjoner mot Tyrkia etter kjøp av russisk luftvernsystem

USA mener kjøpet av det russiske luftvernsystemet svekker sikkerheten til amerikansk militærteknologi.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sanksjonene er rettet mot den tyrkiske etaten SSB, dens leder og tre ansatte. SSB har ansvar for innkjøp av militært materiell og er tett knyttet til kontoret til president Recep Tayyip Erdogan.

Les også: Trump fastholder at han vil avvise forsvarsbudsjettet

USA mener kjøpet av det russiske luftvernsystemet svekker sikkerheten til amerikansk militærteknologi. Også sikkerheten til amerikansk militært personell er truet, ifølge utenriksminister Mike Pompeo.

– Jeg oppfordrer Tyrkia til å løse S-400-problemet omgående i samarbeid med USA, sier Pompeo.

– Vil ta nødvendige skritt

Regjeringen i Tyrkia mener på sin side at sanksjonene er urettferdige og ikke til å fatte.

– Tyrkia vil ta de nødvendige skritt mot denne beslutningen, som unngåelig vil påvirke forholdet vårt på en negativ måte, heter det i en uttalelse fra landets utenriksdepartement.

Departementet varsler at Tyrkia vil gjengjelde beslutningen på en passende måte og på et passende tidspunkt.

Samtidig oppfordres USA til å rette opp sin «alvorlige feil» så raskt som mulig.

Også Russland – produsenten av luftvernsystemet – kritiserer USA. Utenriksminister Sergej Lavrov kaller sanksjonene nok et eksempel på USAs arrogante holdning til folkeretten.

Krav fra Kongressen

I flere måneder har USA advart Tyrkia om at sanksjoner kunne bli innført som en reaksjon på kjøpet av S-400.

Den amerikanske Kongressen har krevd at sanksjoner måtte innføres, men avtroppende president Donald Trump har ventet inntil nå.

Det er første gang den aktuelle amerikanske lovparagrafen benyttes til å innføre sanksjoner mot en alliert av USA. Nyhetsbyrået AP kaller de amerikanske sanksjonene mot en Nato-alliert en ekstraordinær hendelse.

Trump-regjeringen har imidlertid også innført sanksjoner mot Tyrkia ved noen få tidligere anledninger. Første gang var i 2018, da Trump ville presse Tyrkia til å løslate en fengslet amerikansk pastor.

BBC skrev at dette var første gang USA innførte sanksjoner mot et Nato-land.

Fikk du med deg denne? Kongressen har godkjent USAs forsvarsbudsjett

Får ikke kjøpe F-35

Forholdet mellom USA og Tyrkia er blitt vanskeligere også som følge av landenes ulike roller i Syria-krigen. Tyrkias rolle i konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan har heller ikke gjort ting enklere.

Tyrkia mottok det russiske luftvernsystemet i fjor, og det ble testet i oktober i år – til store protester fra USA.

Tidligere har USA advart om at S-400 ikke er kompatibelt med Natos våpensystemer og som en reaksjon utestengt Tyrkia fra utviklingen av kampflyet F-35.

Tyrkiske myndigheter har på sin side hevdet at de var nødt til å satse på det russiske systemet siden de ikke fikk kjøpe amerikanske Patriot-missiler.

Regjeringen i Tyrkia har uttrykt håp om en ny start på forholdet til USA når Joe Biden flytter inn i Det hvite hus.

Biden har imidlertid stemplet Erdogan som en «autokrat» og signalisert at han vil legge seg på en enda tøffere linje overfor Tyrkia.

Powered by Labrador CMS