Nyheter:

Syrias president Bashar al-Assad anklages for bruk av kjemiske våpen og saksøkes nå i Sverige
Syrias president Bashar al-Assad anklages for bruk av kjemiske våpen og saksøkes nå i Sverige

Syrias president saksøkt i Sverige for kjemiske angrep

Syrias president Bashar al-Assad og flere andre medlemmer av det syriske regimet er anmeldt til svensk politi. De anklages for kjemiske angrep i 2013 og 2017.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire organisasjoner opplyste mandag at de har anmeldt Assad og en rekke andre syrere til svensk politi. De anklager regimet for å stå bak saringass-angrepene i Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen i 2017 og i Ghouta utenfor Damaskus i 2013. Flere hundre mennesker skal ha blitt drept i de to angrepene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De fire organisasjonene er Syrian Centre for Media and Freedom of Expression (SCM), Civil Rights Defenders, Syrian Archive (SA) og the Open Society Justice Initiative (OSJI)

Saringass er forbudt i henhold til den internasjonale konvensjonen mot kjemiske våpen.

Håper på rettferdighet

Anmeldelsen inneholder vitneforklaringer fra personer som overlevde angrepene, samt hundrevis av bevis, deriblant bilder og videoer, ifølge saksøkerne.

– I siste instans er målet med anmeldelsen at de som er ansvarlige for disse angrepene med kjemiske våpen, blir stilt til ansvar, sier Aida Samani, juridisk rådgiver for Civil Rights Defenders.

– Det vi håper på, er at de vil innlede en etterforskning og stille for retten de som er mistenkt for disse handlingene, in absentia, sier Samani videre.

Mulig arrestordre

Saken vil kunne føre til at svensk påtalemyndighet utsteder en arrestordre slik at de syriske lederne risikerer å bli pågrepet hvis de reiser til Europa.

Organisasjonene har gått til lignende søksmål i Tyskland og Frankrike, og de håper at svenske myndigheter vil samarbeide med sine tyske og franske kolleger i etterforskningen av saken.

Landene er valgt både fordi syriske overlevende er bosatt her, og fordi de har juridiske system som tillater at personer blir stilt for retten for lovbrudd begått i andre land.

Powered by Labrador CMS