Nyheter:

På Verdal havn står amerikansk materiell klare for å bli skipet ut av Norge.
På Verdal havn står amerikansk materiell klare for å bli skipet ut av Norge.

Nå sendes amerikanske stridsvogner ut av Norge

Åtte Abrams-stridsvogner forlater havna på Verdal denne uka.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere tonn med tungt militært materiell har den siste tiden blitt hentet ut fra forhåndslagre i Trøndelag. I løpet av helga ble åtte stridsvogner sendt til havna i Verdal hvor de står klare for transport tilbake til USA.

Svein-Arild Karlsen Ivarrud er sjef for forhåndslagrene i Trøndelag.
Svein-Arild Karlsen Ivarrud er sjef for forhåndslagrene i Trøndelag.

– Skipet ankommer i løpet av morgendagen. Deretter tar det et par dager å laste ombord før skipet setter kursen mot Jacksonville i Florida på fredag, sier Svein-Arild Karlsen Ivarrud som er sjef for forhåndslagrene i Trøndelag.

Det er tre materiell-kategorier som gjøres klare for utskipning: For det første er det kjøretøy og utstyr som har tilhørt den amerikanske rotasjonsstyrken i Norge. Deretter er det materiell fra forhåndslagrene som skal moderniseres og som rutinemessig byttes ut.

Til slutt er det snakk om stridsvogner med støttekjøretøy, samt ingeniør-bromateriell som fjernes som del av omstruktureringen i det amerikanske marinekorpset.

– Dette kommer fra lagrene i Bjugn, Frigården og Tromsdalen, forteller Ivarrud fra Forsvarets logistikkorganisasjon.

Amerikansk utstyr på Verdal havn.
Amerikansk utstyr på Verdal havn.

Fjerner stridsvognene fra marinekorpset

Stridsvognene kom på plass i 2014 da USA gjennomførte den største utskiftningen av militært materiell i Norge noensinne. Når stridsvognene nå forlater Norge skjer det i som del av en større omstrukturering i det amerikanske marinekorpset.

For å møte utfordringen fra Kina foreslår sjefen for US Marine Corps, general David Berger, en total omveltning i hvordan styrken er utstyrt og trent.

Han mener at en eventuell konflikt i Stillehavsregionen vil kreve en styrke som ser annerledes ut enn dagens marinekorps. Derfor har han presentert en 10-års plan for omstruktureringen.

Her er noen av hovedpunktene:

  • Det totale antallet personell reduseres fra rundt 189 000 til 170 000.
  • Kutte ut stridsvogner
  • Redusere antallet kanon-batterier
  • Redusere antallet infanteri-bataljoner
  • Redusere antallet F-35 kampfly og helikoptre

– Vi trenger en hær med mange stridsvogner. Vi trenger ikke et marinekorps med stridsvogner, sa general Berger tidligere i år om den planlagte reduksjonen.

Opprettholder lagrene

USMC opprettholder forhåndslagringen av forsvarsmateriell i Norge, selv om sammensetningen av utstyret blir noe endret fra i dag.

Materiell i Tromsdal forhåndslager i Trøndelag
Materiell i Tromsdal forhåndslager i Trøndelag

– Det lagrede utstyret må kontinuerlig vedlikeholdes og tidvis oppgraderes for å være relevant. Noe av utstyret skal derfor moderniseres og byttes ut i tiden fremover. Dette understreker forpliktelsen USA og USMC har til Nato og Norge, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i et innlegg 13. august .

Fikk du med deg denne: Amerikanske styrker vil videreutvikle sin trening og øving i Norge.

1000 soldater til Norge

Det amerikanske marineinfanteriet (USMC) skal ikke lenger oppholde seg i Norge på helårsbasis. Likevel vil de fortsatt opprettholde øvingsaktivitet i Norge.

Regjeringen ønsker mer alliert trening og øving i Norge, og vi er positive til at USMC satser på videreutvikling av sin trening og øving i Norge. Når vi trener og øver sammen styrker vi vår evne til å forsvare Norge, og vår evne til å delta i Nato-operasjoner ute. Dette vil også bidra til å styrke USAs evne til å ivareta sine forpliktelser overfor Norge og Nato, mener Bakke-Jensen.

Ifølge major Adrian Rankine-Galloway, som er talsmann for US Marines i Europa og Afrika vil rundt 400 soldater ankomme i midten av oktober. I tillegg vil rundt 1000 soldater være i Norge fra januar til mars 2021, sier han til Marine Corps Times.

To av stridsvognene som er klare for å sendtes tilbake til USA.
To av stridsvognene som er klare for å sendtes tilbake til USA.
Powered by Labrador CMS