Nyheter

STRIDSVOGNER: Ukraina har mottatt etterlengtede Abrams-stridsvogner fra USA, kunngjorde Zelenskyj mandag.

Zelenskyj: Amerikanske Abrams-stridsvogner har ankommet Ukraina

Abrams-stridsvogner fra USA er på plass i Ukraina, melder landets president Volodymyr Zelenskyj.

Publisert

– Gode nyheter fra minister Rustem Umerov. Abrams er i Ukraina og blir klargjort for å styrke brigadene våre. Jeg er takknemlig for at de allierte innfrir forpliktelsene, skriver Zelenskyj i sosiale medier.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det var tidligere i år at USA lovet å sende Abrams-stridsvogner til Ukraina. De er en del av hjelp for over 43 milliarder dollar som USA har lovet Ukraina siden Russland invaderte landet i februar 2022.

Stridsvognene har et mannskap på fire og veier rundt 60 tonn. USAs opprinnelige plan var å sende 31 stridsvogner av den nyere Abrams M1A2-modellen, men disse måtte først ha blitt produsert, og det kunne derfor ha tatt minst ett år før de var på plass i Ukraina. Derfor sendes den eldre M1A1-modellen.

Totalt planlegger USA å sende 31 stridsvogner, tilsvarende en ukrainsk bataljon.

Flere andre land gir også stridsvogner til Ukraina. Storbritannia gir 14 Challenger 2, Tyskland gir 14 Leopard 2, og Spania gir seks Leopard 2, ifølge BBC.

Powered by Labrador CMS