Nyheter

ANKLAGE: Slovakias regjering med statsminister Robert Fico i spissen anklager forgjengerne for sabotasje og mulig forræderi fordi de donerte kampfly og luftvern fra det slovakiske forsvaret til Ukraina.

Slovakias regjering etterforsker egne våpengaver til Ukraina

Slovakias nye regjering anklager den forrige regjeringen for å ha sabotert landets forsvar ved å gi kampfly og luftvernsystem til Ukraina.

Publisert

Slovakia donerte i fjor tolv aldrende MiG-29 kampfly og luftvernsystemet KUB til Ukraina til bruk i krigen mot den russiske invasjonsstyrken.

I oktober i fjor måtte Eduard Heger overlate statsministerposten og regjeringsmakten til den langt mer populistiske og russiskvennlige Robert Fico og hans parti Smer-SD.

Den forrige regjeringens beslutning om å donere kampfly og luftvern fra det slovakiske forsvaret til Ukraina skal nå granskes, opplyser statssekretær Ìgor Melicher i det slovakiske forsvarsdepartementet.

Ifølge ham bidro våpengaven til å svekke forsvaret av Slovakias eget luftrom, noe han mener tidligere forsvarsminister Jaroslav Nad må stilles til ansvar for.

– Jeg er overbevist om at Nad forrådte Slovakia, sier Melicher.

– Forsvarsdepartementet går nå rettens vei for å få fastslått om det var snakk om sabotasje, forræderi, maktmisbruk og misbruk av stillingen, sier han.

Nad tilbakeviser anklagene og fastholder at han ville ha fattet den samme beslutningen om å bistå Ukraina også i dag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS