Nyheter

ANTI-UBÅTKRIGFØRING: HMS Northumberland er en stillegående fregatt som er designa for anti-ubåtkrigføring

Uredd på fregatt-jakt

På torpedoskyteøvelsen Grüner Aal jaktet KNM Uredd med tungvektstorpedo på en britisk fregatt.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I de to første ukene i juni var den norske ubåten KNM Uredd med på den årlige torpedoskyteøvelsen i regi av den norske ubåttjenesten. Øvelsen fant sted i området sør for Bergen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Vanligvis deltar ubåter fra Norge og Tyskland. I år har det vært vanskelig med mottak av allierte, på grunn av restriksjoner som har gjort at de har måttet endre øvelsen litt.

TRENER: KNM Uredd trener med den britiske fregatten HMS Northumberland under øvelse Grüner Aal.

– I år var det ubåten KNM Uredd, logistikkfartøyet KNM Magnus Lagabøte, slepefartøyet HS4 Mjølner og den britiske fregatten HMS Northumberland som trente sammen på anti-ubåt og overflatekrigføring, skriver Forsvaret i en pressemelding.

Les også: Her skytes det med rakettartilleri i Norge for første gang på 20 år

Tungvektstorpedo

Øvelsen gikk ut på å trene med øvelsestorpedoer mot overflateenheter. Løytnant Ola Namtvedt som er operasjonsoffiser på KNM Uredd forteller til Forsvarets forum at det primært betyr å trene med hovedvåpenet: tungvektstorpedoen .

– Vanligvis skyter vi på norske enheter og støttefartøy, men her har vi fått skyte på en veldig moderne britisk fregatt som gir oss nye erfaringer. Det er ganske vanskelig å oppdage disse båtene, så vi har fått utviklet taktikken på dette feltet. Overflateenhetenes får trent på prosedyrer for oppdagelse og unnvikelse av torpedoer, så begge parter i øvelsen får god trening, forteller Namtvedt.

Les også: Trener krigskirurgi på levende griser

HOVEDVÅPENET: Primært trener de med hovedvåpenet: tungvektstorpedoen .

Utfordringer med korona

På grunn av pandemien har det vært vanskelig for utenlandske fartøy å delta.

– For oss innebærer det ikke så mye, det er et ganske lukket miljø der nede. Så lenge vi holder oss med hverandre og ingen drar med seg noe om bord så går det som regel greit, forteller Namtvedt.

Les også om Berge som offiser og maskinist på ubåten.

SJULT: Ula-klassen er stillegående og vanskelig for fregatter å registrere.

Powered by Labrador CMS