Nyheter

VETERANARBEID: Dan-Viggo Bergtun er president i The Word Veterans Federation. Nylig skrev han en kronikk som har ført til debatt blant norske veteraner.

NVIO vurderer utmelding av internasjonal veteranorganisasjon etter Russland-kronikk

Kronikk om Russland har skapt debatt blant norske veteraner - nå vil NVIO vurdere medlemskapet i internasjonal veteranorganisasjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har fått en rekke henvendelser om kronikken, både fra våre medlemmer og andre veteraner. Mange lurer på om vi stiller oss bak budskapet. Det gjør vi ikke, noe vi følte behov for å presisere, sier Ole Asbjørn Fauske, som er president i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kronikken han sikter til har tittelen Er vi i Norge smittet av russofobi? som ble publisert i midten av desember på nordnorskdebatt.no.

Forfatteren av innlegget er Dan-Viggo Bergtun. Han er president i The World Veterans Federation (WVF), som er en global paraplyorganiasjon for veteranforeninger, hvor NVIO også er medlem.

Bergtun bruker i kronikken begrepet «vi i The World Veterans Federation» og indikerer derfor at han snakker på vegne av medlemsorganisasjonene.

I kronikken argumenterer han blant annet for at Norge bidrar til russerfiendtlighet og han kritiserer også USA og Nato for militær oppbygging ved grensen mot Russland.

Kronikken har også blitt heftig diskutert blant veteraner på sosiale medier.

Det førte til at NVIO følte behov for å presisere sin holdning til innholdet.

Fikk du med deg denne: Er Russlands mobilisering et narrespill?

– Ikke representativt for meningene til NVIO

– NVIO er på linje med det offisielle Norge hva gjelder forholdet mellom Norge og Russland. Dan Viggo Bergtuns uttalelser er ikke representative for de meninger NVIO har, og jeg tar sterk avstand fra vinklingen i hans kronikk. Dette representerer ikke vårt syn, skriver Ole Asbjørn Fauske på NVIOs nettsider.

Overfor Forsvarets forum utdyper han;

– Jeg ser mange fordeler med å ha en global organisasjon som jobber med veteranarbeid internasjonalt. Samtidig har jeg personlig problemer med at vi skal være medlem i en organisasjon som gir uttrykk for holdningene i denne kronikken. Det bryter med noen av grunnpilarene i norsk forsvars- og sikkerhetshetspolitikk.

– For meg fremstår hele kronikken som russisk propaganda, sier Fauske

– På hvilken måte?

– Hvis man skal ta kronikken på alvor så sier man at Nato ikke har noen legitimitet i Ukraina-spørsmålet og mellom linjene at Putin ikke har gjort noe galt. Det strider veldig mot de prinsippene jeg står for, sier Fauske.

NVIO: Ole Asbjørn Fauske er president i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO). Her er han under markeringen av frigjørings- og veterandagen 8. mai 2021 i Trondheim.

– Markering fra NVIO

Dan-Viggo Bergtun er president i The Word Veterans Federation (WVF) som knytter sammen over 60 millioner veteraner fra 142 land. Han presiserer at kronikken gir uttrykk for bekymring blant flere av organisasjonens medlemmer for den økte spenningen mellom Russland og Nato.

– Jeg har fått veldig mange positive tilbakemeldinger, både fra inn- og utland. Vi ønsker å unngå en eskalering av konflikten og ser at russerne føler seg veldig presset, sier Bergtun til Forsvarest forum.

Han understreker at innlegget var ment å skape debatt. Bergtun har også fått med seg at NVIO på sine nettsider har lagt ut en presisering om at de ikke stiller seg bak innholdet i kronikken.

– Jeg ser på det som en markering fra NVIO. Jeg har tidligere kritisert at organisasjonen har vært styrt av Forsvaret. Her sitter det høyere offiserer i ledelsen som har hatt hele sin karriere i Forsvaret. De har vel ikke annet valg enn å ta det standpunktet, sier Bergtun.

Han forteller videre at det vil bli tatt opp på neste styremøte at NVIOs syn på saken ikke samsvarer med uttalelser fra The Word Veterans Federation.

Vurderer utmelding

Også NVIO vil diskutere videre medlemskap i WVF på bakgrunn av kronikken. Det skjer i forbundsstyret i januar, hvor Ole Asbjørn Fauske kommer til å ta opp to saker.

– Det ene er om vi fortsatt skal være medlem i WVF og det andre er om vi skal gi uttrykk for at vi ikke er fornøyde med det nåværende lederskapet, sier han.

– Utfallet av diskusjonen vil eventuelt oversendes landsmøtet, da medlemskapet i WVF er forankret i foreningens vedtekter. Utfallet av den diskusjonen er ikke gitt på forhånd, sier Fauske.

Han sier også at han opplever stor støtte fra veteranmiljøet etter at NVIO gikk ut og tok av avstand fra innholdet i kronikken

– Det er selvfølgelig også folk som er enige i Bergtun, men disse utgjør et lite mindretall utfra det jeg har sett.

Bergtun på sin side sier at NVIO står fritt til å vurdere medlemmskapet i WVF.

– Det må de gjerne gjøre. Vi er en paraplyorganisasjon for veteraner fra hele verden. Derfor må vi ta det generelle synspunktet blant våre medlemmer, sier Bergtun.

Han sier hensikten med kronikken var å skape fokus på konflikten, og et forsøk på å se saken fra to sider.

– Jeg er litt skuffet over at det ikke er takhøyde nok for dette fra den norske veteranorganisasjonen.

Les mer: Ukraina-invasjon vil trolig gi tap for Putin

Powered by Labrador CMS