USA og Russland begynner forhandlinger om atomavtale

Russland og USA har begynt forhandlinger om den siste gjenværende atomavtalen mellom de to landene. Flere eksperter tror også denne avtalen vil ryke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De to delegasjonene møttes mandag morgen i Østerrikes hovedstad Wien.

Tema for samtalene er kjernefysisk nedrustning, åtte måneder før Ny Start-avtalen utløper.

Dette er den siste gjenværende avtalen mellom USA og Russland som legger begrensninger på landenes enorme atomarsenaler. Begge sitter på over 5.000 kjernefysiske stridshoder – langt flere enn noe annet land på kloden.

Militær opprustning i Kina vekker likevel bekymring i USA, som krever at kineserne må ta del i en ny versjon av Ny Start. Dette er blitt kontant avvist av Kinas regjering.

– Ønsker ingen forlengelse

Det amerikanske kravet om kinesisk deltakelse kan gjøre det vanskelig å oppnå enighet med Russland.

Utenriksminister Sergej Lavrov har tidligere uttalt at det er uklart om USA i det hele tatt ønsker noen forlengelse av Ny Start. Oppfatningen deles av analytikere både i USA og Russland.

– Den eneste konklusjonen jeg kan trekke, er at Trump-regjeringen ikke ønsker å forlenge Ny Start, sier Daryl Kimball, direktør ved Arms Control Association i Washington.

Han tror Trump-regjeringen vil bruke Kinas motvilje mot forhandlinger som en unnskyldning for å la avtalen utløpe.

– Kommer aldri til å delta

Den russiske analytikeren Fjodor Lukjanov sier Trump har avvist omtrent alle begrensninger knyttet til tidligere inngåtte internasjonale avtaler.

– Det er ingen grunn til å tro at denne avtalen vil bli et unntak, sier Lukjanov om Ny Start.

Samtidig fastslår forsvarsanalytiker Song Zhongping i Beijing at Kina aldri kommer til å delta i forhandlinger med USA og Russland om atomnedrustning. Invitasjonen fra USA er en felle, mener han.

Også direktør Shannon Kile ved fredsforskningsinstituttet SIPRI viser til at flere russisk-amerikanske forsvarsavtaler allerede er historie. Han tror epoken med tosidige avtaler om rustningskontroll mellom USA og Russland kan være over.

Hvis forhandlingene om Ny Start ikke fører fram, vil USA og Russland for første gang på mange tiår stå uten noen tosidige avtaler som regulerer landenes atomvåpen.

Trakk seg fra INF

President Trump besluttet i fjor å trekke USA fra INF-avtalen, som forbød USA og Russland å utplassere landsbaserte mellomdistanseraketter. Begrunnelsen var at Russland hadde handlet i strid med avtalen, noe regjeringen i Moskva benektet.

I forrige måned valgte Trump å trekke USA fra Open Skies-avtalen, som tillot USA, Russland og over 30 andre land å fly overvåkingsfly over hverandres territorier.

Formålet med Ny Start er å sikre at USA og Russland fortsetter å redusere antall atomvåpen. Nedrustningsavtalen ble inngått i 2010, og den avløste en tidligere avtale inngått mellom USA og Sovjetunionen.

I motsetning til USA og Russland er Kina i ferd med å skaffe seg flere atomvåpen. 320 atomstridshoder antas å utgjøre Kinas arsenal.

Powered by Labrador CMS