Nyheter

Militære eksperter undersøker et krater i Kharkiv etter et russisk angrep der flere mennesker ble drept i Kharkiv i forrige uke. Torsdag morgen ble byen rammet av et nytt angrep.

Nye angrep mot Ukraina – kraftverk ødelagt

Minst elleve mennesker er drept og 200.000 mennesker er uten strøm etter en ny natt med massive russisk angrep på Ukrainas energiinfrastruktur.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjonen:

  • Minst elleve mennesker drept og 200.000 uten strøm etter massive russiske angrep på Ukrainas energiinfrastruktur.
  • Kraftverk og transformatorstasjoner i fem ukrainske regioner skadet, inkludert et stort kullkraftverk nær Kyiv ødelagt.
  • Kharkiv, Ukrainas nest største by, og omkringliggende regioner rammet av minst ti luftangrep med raketter.
  • Lokale myndigheter rapporterer om minst elleve drepte, inkludert to jenter på 10 og 14 år, i angrepene.
  • President Zelenskyj rapporterer over 40 raketter og 40 droner brukt i angrep, mens forsvarsdepartementet i Russland hevder angrepene forstyrret Ukrainas militærproduksjon.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Minst elleve mennesker er drept og 200.000 mennesker er uten strøm etter en ny natt med massive russisk angrep på Ukrainas energiinfrastruktur.

Ifølge Ukrenergo er kraftverk og transformatorstasjoner skadd i fem regioner av landet etter nattens store angrepsbølge.

I utkanten av hovedstaden Kyiv ble et stort kullkraftverk fullstendig ødelagt i angrepet, og bilder i sosiale medier viser en stor brann på det sovjetbygde anlegget og en tjukk svart røyksky.

– Alt er rasert, sier Andryj Gota, styreleder i det statlige energiselskapet Centrenergo som eier kraftverket.

Ti angrep

Russiske styrker gjennomførte minst ti luftangrep mot kritisk infrastruktur i storbyen Kharkiv og regionen rundt natt til torsdag, ifølge guvernør Oleh Synegubov.

Ordfører Ihor Terehov i Kharkiv skriver på Telegram at den russiske hæren brukte raketter til angrepet på byen, som er Ukrainas nest største. Den ligger nordøst i Ukraina og grenser til den russiske Belgorod-regionen.

Noen mål ble også truffet i Zaporizjzja-regionen, ifølge guvernør Ivan Fedorov, og i Odesa. Og i Lviv meldte guvernør Maksym Kozytskyj at et gassanlegg og en transformatorstasjon ble rammet. Mindre branner ble raskt slukket, sa han.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Flere drept og såret

Lokale myndigheter sier at minst elleve mennesker, blant dem to jenter på 10 og 14 år, ble drept i angrepene fra onsdag kveld til torsdag morgen.

Tiåringen ble sammen med tre andre drept i et angrep onsdag kveld i Odesa, der ytterligere 14 ble skadd. 14-åringen og to kvinner ble drept i et angrep i landsbyen Lyptsi i Kharkiv-regionen.

I Mykolajiv i sør ble fire mennesker drept og fem såret i et luftangrep torsdag formiddag, melder ordfører Vitalyj Kim på meldingstjenesten Telegram. Boliger, biler og industrianlegg ble truffet.

Andre steder i Kharkiv-regionen ble et legesenter og en buss truffet.

OBSERVERER: En Ukrainsk ofisser oververer ild mot Russiske posisjoner.

Mange skutt ned

President Volodymyr Zelenskyj sier at Ukraina ble angrepet med over 40 raketter og 40 droner i løpet av natten, mens en offiser i flyvåpenet sier på Telegram at 18 raketter og 39 droner ble skutt ned.

De fleste av de øvrige traff sine mål, og angrepene fortsatte utover dagen.

Det russiske forsvarsdepartementet sier angrepene traff infrastruktur for olje, gass og strømforsyning med langtrekkende presisjonsvåpen og droner.

– Som et resultat, er produksjonen i ukrainsk militærindustri forstyrret, overføring av kampstyrker til fronten hindret og forsyning av drivstoff til Ukrainas væpnede styrker hemmet, sa forsvarsdepartementet,

Ukrainas flyvåpen meldte tidligere at rundt ni russiske bombefly var i lufta, klare til å skyte raketter mot Ukraina. Ukrainske medier meldte at det var sett krysserraketter i lufta.

Russland har de siste månedene prioritert å angripe Ukrainas infrastruktur for energi med noen av de mest omfattende rakett- og droneangrepene siden krigen startet for to år siden.

FRIVILLIGE: Studenter fra Kyiv State Arts Academy og andre frivillige hjelper til med å fjerne ødeleggelsene fra Russiske missilangrep.

Tiårsavtale med Latvia

Torsdag besøkte Zelenskyj Litauen og undertegnet der en ti år lang bilateral sikkerhetsavtale med Latvia.

I Vilnius møtte Zelenskyj lederne for øst- og sentraleuropeiske land for å drøfte ny støtte til hans krigsherjede land på et tidspunkt da støtten fra vestlige land svikter.

Han sier at avtalen med Latvia innebærer at latviske myndigheter setter av 0,25 prosent av BNP til militær støtte til Ukraina i ti år. Latvia skal også bidra med cyberforsvar, minerydding og droneteknologi og støtte opp om Ukrainas ønske om medlemskap i EU og Nato.

Tidligere har Estland gjort en avtale med Ukraina om å love landet en tilsvarende andel av sitt nasjonalprodukt og også forsøkt å overtale andre EU- og Natoland til å forplikte seg til det samme, foreløpig uten å få gehør.

Trenger luftvern

Før samtalen med Litauens president Gitanas Nauseda ba Zelenskyj vestlige partnere ikke snu ryggen til Ukraina, og han gjorde det klart at det Ukraina nå trenger mest av alt, er mer luftvern.

Han viste til at en rekke regioner i Ukraina samme natt og samme morgen igjen ble utsatt for en massiv russisk angrepsbølge.

Angrepene mot alle typer kraftverk skaper frykt for at Ukrainas energisystem, som allerede etter tidligere angrep er skjørt, ikke skal klare å stå imot ytterligere angrep.

Powered by Labrador CMS