Nyheter

ANKLAGER: Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin anklager i en lydmelding den russiske forsvarsledelsen for å ha angrepet leiesoldatgruppens baser.

Wagner-sjefen sier soldatene hans er i Russland – sverger å styrte landets militærledelse

Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin sier at hans leiesoldatstyrke på 25.000 menn er klare til å dø, og sverger at han vil styrte Russlands militærledelse.

Publisert Sist oppdatert

Wagner-soldatene er nå i den sørlige russiske regionen Rostov, sier Prigozjin i et av flere lydmeldinger han har lagt ut natt til lørdag. De krysset grensen til Russland uten å møte på motstand, hevder Prigozjin.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Prigozjin sier videre at han og hans menn vil «knuse alle som står i deres vei», og at de er klare til å gå «hele veien» mot det russiske militæret.

– Vi dør for det russiske folk, sier Prigozjin i en lydmelding.

Prigozjin påstår at Wagner-styrker har skutt ned et russisk militærhelikopter.

– Et helikopter har nettopp åpnet ild mot en sivil kolonne. Det har blitt skutt ned av Wagner-styrker, sier Prigozjin.

Påstandene til Prigozjin ar ikke blitt bekreftet uavhengig eller av Russland, men myndighetene i Voronezj-regionen sier at en militærkolonne er på M-4-motorveien som forbinder Sør-Russland med Moskva.

Kraftige anklager

Uttalelsene følger de kraftige anklagene Prigozjin rettet mot Russland fredag, der han anklaget landet for å ha gitt ordre om et angrep mot leiesoldatgruppen og sa at 25.000 Wagner-soldater skulle «marsjere for rettferdighet». Han understreket at det ikke var snakk om et statskupp.

Forsvarsdepartementet i Moskva var snar med å publisere en uttalelse der de sier at Prigozjins anklager «ikke er i samsvar med virkeligheten og utgjør en informasjonsmessig provokasjon».

FSB sier de har åpnet sak mot Prigozjin for å ha oppfordret til væpnet opprør. De oppfordrer Wagner-soldater til å pågripe ham, ifølge uttalelse som ble gjengitt av russiske nyhetsbyråer natt til lørdag.

– Hold dere hjemme

Guvernøren i Rostov ber innbyggerne i regionen om å beholde roen og holde seg innendørs.

– Sikkerhetsstyrkene gjør alt som er nødvendig for å bevare sikkerheten til innbyggerne i området, sier guvernør Vasilij Golubev i en melding på Telegram like før klokken 4 lokal tid.

– Jeg ber alle om å beholde roen og ikke forlate hjemmene sine med mindre det er nødvendig, fortsetter han.

Også i regionen Lipetsk blir det meldt at sikkerheten skjerpes. Regionen ligger rundt 400 kilometer sør for Moskva.

– Det er tatt en beslutning om å forsterke sikkerhetstiltakene i regionen, sier guvernør Igor Artamonov.

– Jeg ber alle beholde roen, fortsetter han.

Løpende oppdateringer

Russlands president Vladimir Putin får løpende oppdateringer om situasjonen som nå utvikler seg i landet, ifølge Kreml.

Oppdateringene kommer fra alle relevante sikkerhetstjenester, og omfatter blant annet tiltakene som blir satt i verk for å hindre forsøk på væpnet opprør, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Putin har også blitt informert om den pågående saken mot Prigozjin av påtalemyndigheten, sier Kreml-talsperson Dmitrij Peskov.

Fakta om Wagner-gruppen

  • Den russiske Wagnergruppen er et privat, militært selskap med leiesoldater. Gruppen har sin base sørvest i Russland, nær den annekterte Krim-halvøya.
  • Hvor mange fra gruppen som har deltatt for Russland i krigen i Ukraina, er ikke kjent. Mange av gruppens soldater er rekruttert fra russiske fengsler.
  • Gruppen har tidligere deltatt i konflikter i land som Syria, Libya, Mali, Den sentralafrikanske republikk, Sudan og Mosambik.
  • Leiesoldater fra Wagnergruppen anklages for krigsforbrytelser i Syria, Libya og Mali.
  • Gruppen ble grunnlagt av den tidligere GRU-offiseren Dmitrij Utkin og ledes av oligarken Jevgenij Prigozjin. Prigozjin omtales til tider som Putins kokk fordi han tidligere drev et cateringselskap som leverte mat til Kreml.
  • EU og Storbritannia har innført sanksjoner mot Wagnergruppen, og Prigozjin er etterlyst av FBI.
  • (Kilde: TT, BBC, NTB)

Det hvite hus sier i en uttalelse at USA følger med på situasjonen.

Powered by Labrador CMS