Nyheter

TILBØD PLASS: Vladimir Putin Russlands forsvarssjef Valery Gerasimov forsvarsminsiter Sergej Sjojgu i desember 2022. Putin sier nå at han tilbød Wagner-gruppen plass i den regulære russiske hæren.

Putin: – Wagner eksisterer ikke

Leiesoldater i Wagner-gruppen fikk tilbud om å fortsette å tjene Russland, men da i den russiske hæren, sier landets president Vladimir Putin i et intervju.

Publisert Sist oppdatert

I et intervju med den russiske avisen Kommersant sier Russlands president Vladimir Putin at Wagner-gruppen fikk tilbud om å bli med i den russiske hæren. I intervjuet sier presidenten at han kom med tilbudet under et møte med Wagner-soldater og gruppens leder Jevgenij Prigozjin i slutten av juni.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Møtet fant sted fem dager etter at Wagner-gruppens feilslåtte forsøk på opprør mot den russiske militærledelsen. Opprøret ble avsluttet med at Kreml tilibød Prigozjin og hans krigere eksil i nabolandet Belarus og uten straffeforfølgelse.

I intervjuet sier Putin også at det er opp til den russiske nasjonalforsamlingen og regjeringen å diskutere juridiske rammer for private militære grupper. Wagner-gruppen finnes ikke uten noe juridisk rammeverk, sier han.

– Wagner eksisterer ikke. Det finnes ingen lov om private militære organisasjoner. Noe slikt finnes simpelthen ikke, sier Putin i intervjuet.

Ingen stor bidragsyter i krigen

Wagner spiller ingen større rolle i krigen i Ukraina, mener det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon.

– På nåværende tidspunkt ser vi ikke for oss at Wagner-styrker deltar i noe betydelig omfang i sin støtte i de russiske kampene i Ukraina, sier Pentagons talsperson Patrick Ryder.

Wagner-gruppen har vært involvert i noen av de kraftigste og blodigste kampene under den russiske invasjonen, men etter at Wagner prøvde å gjøre opprør mot russisk militærledelse 23. og 24. juni, har gruppens soldater fått tilbud om å dra i eksil, slutte seg til Russlands regulære styrker, eller dra hjem.

Onsdag opplyste det russiske forsvarsdepartementet at Wagner-gruppen hadde fullført innlevering av våpen til de russiske styrkene.

Powered by Labrador CMS